13 december 2012

Grönkålspaté med valnötter


Hur kan det redan vara lucia? Och hur kan det bara vara en och en halv vecka kvar tills jul? Inga julklappar är köpta och det blev ingen egen glögg i år heller. Man får helt enkelt prioritera och då kommer maten högt upp på listan. Så klart. Sen Vera föddes har vi haft julfirandet hemma hos oss. Sådan tur är, betyder detta dock inte att vi står för all matlagning. Istället kör vi med knytis och där jag bidrar med hemmagjort knäckebröd och ett urval vegetariska rätter.

Förra julen bjöd Kim oss matbloggare på en grönkålspaté som jag blev helt förälskad i. Redan efter första tuggan visste jag att den skulle bli ett givet inslag på min familjs julbord. Utan tvekan kommer jag att servera den i år igen och jag vill tacka Kim ännu en gång för det förträffliga receptet.

En form

500 gram hackad grönkål (tinad och avrunnen eller färsk förvälld)
1 gul lök
2 klyftor vitlök
70 gram grovhackade valnötter
1 dl finriven pecorino/parmesan
4 ekologiska ägg
250 gram kesella, 10%
1 msk potatismjöl
en nypa muskot
1 tsk salt
1 kram svartpeppar

30 gram grovhackade valnötter
kärnor från ett granatäpple

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka lök och vitlök fint. Fräs löken i några minuter i lite olivolja. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare en minut. Löken ska inte ta färg, bara bli glansig. Blanda grönkål, ost, ägg och kesella i en bunke. Rör ner lök, potatismjöl och nötter. Krydda med muskot, salt och peppar. Häll smeten i en avlång brödform, där du klätt botten med bakplåtspapper och oljat insidorna med olivolja. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter, patén ska vara fast. Låt patén svalna innan den serveras. Garnera med valnötter och granatäpplekärnor.




7 kommentarer:

E sa...

Jag brukar göra svamppaté till julbordet med gräddstuvad grönkål till. Också väldigt gott.

Tack för en fin och inspirerande blogg :)

Malin sa...

Jag är ny läsare på din blogg sedan någon vecka, tycker den ser jättefin ut med många goda saker som jag vill laga! Denna låter också spännande, kanske kan bli något till jul, första vegetariska för mig så det blir till att komma på lite nya grejer. Tack för fin inspiration! :)

I huvudet på Elvaelva sa...

Åh, det här låter (och ser) ju som fantastiskt gott ut!

tina sa...

Jag har köpt ofattbara mängder grönkål och den här patén står på julmatslistan!

Anonym sa...

Åh, gudars vad gott!

Cecilia sa...

Spännande! Paté har aldrig riktigt tilltalat mig, men så fort man stoppar grönkål i kommer det i en helt annan dager.. :)

Lilla Kråkan sa...

Oj jäklar så god det där ser ut! Den måste jag prova, tack för tipset!