14 juni 2012

Hemmagjord havremjölk


Som gravid börjar jag numera alltid dagen med en järn- och C-vitaminrik smoothie. I början använde jag egengjord mandelmjölk som bas istället för merjeriprodukter, vilka försvårar kroppens förmåga att uppta järn. Efter ett tag blev detta dock en aning dyrt. Lösningen blev att göra havremjölk istället. Lika enkelt att göra men till en bråkdel av priset. Havremjölken är även riktigt god att ha i havregrynsgröt eller göra chiapudding på.

1l mjölk
2,5 dl ekologiska havrekross
1l vatten
2 msk mandelolja/linfröolja/rapsolja
en liten nypa salt
en liten nypa Stevia (kan uteslutas eller ersättas med annan sötning)

Gör så här:

1. Blötlägg havrekrossen i vatten i minst en timme eller över natten.
2. Nästa morgon skölj av havrekrossen i en sil och mixa med vattnet tills de blir en slät mjölk.
3. Använd en nötmjölkspåse eller ”syltduk” för att separera vätskan från havremassan. (Spara gärna massan som blir över för att koka gröt eller baka kakor eller bröd på.)
4. Häll tillbaks mjölken i blendern och tillsätt olja, salt och stevia och kör blendern ett litet tag till.
5. Fyll en ren och fin flaska med din alldeles egna havremjölk. Skaka om flaskan ordentligt innan du använder mjölken. Den håller sig fräsch i kylen i 3-4 dagar.

10 kommentarer:

Mat för en dam sa...

Det är så kul att göra egen mjölk! Känns så bra verkligen :) Jag läste nånstans, och har erfarit det själv också, att havremjölken blir mindre "seg/slemmig" om man inte blötlägger grynen innan. Har du provat och märkt nån skillnad?

Ann-Louise sa...

@ Mat för en dam: Jag har läst om bägge varianter och att man t o m kan göra mjölk på havregrynsgröt. Jag upplever inte att mjölken blir "slemmig" när man låter den stå över natten. Istället tycker jag att den får mer smak. Men Prova dig fram till den sort du gillar bäst! :)

KIm sa...

Intressant, här får man lära sig grejer!
Var har du köpt det där snygga genomskinliga mjölkpaketet? Är det glas eller plast?

Amy's piece of cake sa...

Spännande och intressant!
Hur går allt nu med magen, mår ni bra?

Ann-Louise sa...

@ Kim: Det lilla mjölkpaketet har jag köpt i butiken Anyhow i Haga, ligger runt hörnet från Café Jacobs. Den är i glas och passar även bra att ha vatten i om man ska servera whisky. ;)

@ Amy: Jag & magen mår fint. Jag var hos MVC i fredags och mina järnvärden har gått upp och är bra igen, trots att jag slutade med järntabletter för 2 v. sen. :)

Amy's piece of cake sa...

Hurra för att dina järnvärden har gått upp! :)

Anonym sa...

när du blötlägger, låter du det då stå i rumstemperatur eller i kylskåpet? tack för fantastisk matinspiration!

Henrik - En Salig Soppa sa...

Härligt inspirerande blogg jag nyss funnit. Är också av den sorten som gillar att "tillverka" produkter att ha i maten.
Superfina foton på det också, här blir det att hänga en del :)

/Henrik, www.ensaligsoppa.se

Brödochkaksmulor sa...

Hej,
Är intresserad av att göra din havremjölk, men vill köa på glutenfria havregryn. Då behöver man väl inte blötlägga dem innan och hur mycket vatten ska man ha då?

Tacksam för svar
Tack för en härlig blogg

Anonym sa...

Hej

Har du några bra recepttips för den överblivna havremassan?