6 juni 2012

Den bästa idén någonsin


Jag har sagt det förr och jag säger det igen – knytkalas med andra matbloggare är den bästa idén någonsin. I måndags var vi ett gäng entusiastiska matbloggare som dukade fram den ena godheter efter den andra på Lindas prunkande gård inför vår årliga sommar picnic. Jordnötsbiffar, parades ihop med briegetostpiroger, blåbärsfocaccia, bönsallad, japanska muffins och mängder med annat. Efter maten fanns det lite, lite plats kvar för alla somriga sötsaker. Rabarberpaj, körsbärscheesecake, kossakaka (!), italienska citronkakor och fransk apelsinkaka är bara några av alla bakverk som dukades fram.
Mitt bidrag blev en quinoasallad med dill, citron, tranbär och belugalinser som serverades tillsammans med en stor klick turkisk yoghurt. Jag provlagade rätten redan i förra veckan och då åt vi den tillsammans med spenat- och tofu stir-fry. Efter flera timmars matprat och skvaller rullade jag och Åsa oss hemåt genom ett somrigt Majorna, väldigt mätta och väldigt glada. Tack allihopa för en grym kväll!

Quinoasallad med dill, citron och belugalinser
4-6 port

2,5 dl quinoa, valfri färg
5 dl vatten
1 dl belugalinser, rensade & avsköljda
500g riven zucchini (ca 1,5 medelstora)
½ purjolök
zest från 1 ekologisk citron
juice från ½ citron
2 msk äppelcidervinäger
1+3 msk extra virgin olivolja
en stor näve färsk dill
1 dl rostade rostade sesamfrön, helst oskalade
1 dl torkade tranbär (alt. sultanrussin)
flingsalt och nymalen svartpeppar

Till servering: turkisk yoghurt

Gör så här:
Skölj av quinoan i hett vatten. Ta fram en stor kastrull. Stek purjon tillsammans med en nypa salt på medelvärme i 1 msk olja tills löken blivit mjuk. Tillsätt quinoan och stek i ytterligare några minuter, tills den blir torr. Rör om ett par gånger under tiden. Tillsätt därefter vatten och tranbär. Koka upp allt och sänk därefter värmen. Täck med lock och låt quinoan puttra tills allt vatten är absorberat, ca 15 min. I en annan kastrull koka samtidigt linserna enligt förpackning. Passa dem noggrant så att de inte kokas sönder. De ska vara al dente ha kvar tuggmotstånd när de är klara.
Under tiden som quinoan kokar ta fram en stor skål. Riv ner skalet från citronen och pressa ur saft från halva citronen. Tillsätt vinäger, olivolja lite salt och peppar och vispa ihop. När quinoan och linserna kokat klart rör ihop dem med zucchinin, dressingen, sesamfröna samt dillen. Rör om, smaka av och servera tillsammans med en stor klick turkisk yoghurt.

11 kommentarer:

Katarina sa...

Härligt med knytkalas! Så mycket gott ni hade!

Amy's piece of cake sa...

Ja det är trevligt att träffa likasinnade :) Så mycket gott ni ätit och njutit av!

KIm sa...

Ni måtte haft en trevlig kväll, det ser jag ju. Nästa gång hänger jag på! Hoppas det serveras lika mycket smaskens då, men det tvivlar jag icke på.

Ann-Louise sa...

@ Hovkonditorn: Kan varmt rekommenderas!

@ Amy: Träffa likasinnade och få äta deras mat. :)

@ Kim: Vi saknade dig på träffen och räknar stenhårt med att du dyker upp nästa gång!

Åsa sa...

Kokar i detta nu quinoa ;) Hade dock glömt att jag redan ätit upp tranbären (oups!) så det får bli att improvisera lite. Citron finns det gott om i alla fall. Tusen tack för god mat och inte minst en trevlig hemfärd!

Charlotta sa...

åh, önskar så att jag kunde varit med! Det är dock lite mycket nu med resa på g, bröllopsplanering och allt därtill. Men hördu, ska ni gifta er?! HURRA!!!! Berätta mer!

tina sa...

Vill också matbloggspicknickdejta!

Kristiina sa...

Din quinoasallad var kanoon god!!!Skrev ut receptet och måste testa den...Ha det så gott och hoppas att det blir lite varmare..

mumsfillibaba sa...

Grämer mig ännu mer att jag inte kunde vara med. Låter som det var en massa smarrigheter som var uppdukade. Som vanligt. Kanske hinner med en träff till innan sommaren är slut?!

Ann-Louise sa...

@ Åsa: Tack själv för all den goda maten och intressanta samtalen. :)

@ Charlotta: Tack tack! Våran plan är att gifta oss nästa sommar när jag inte är en gravid barbamamma längre. ;) Mer än så har vi inte hunnit planera men det är roligt att börja fundera och spåna...

@ Tina: Häng med nästa gång vetja!

@ Kristiina: Kul att du gillade salladen och jag är konstant sugen på dina japanska muffins. Måste laga mig en omgång snart!

@ Sofie: Vi saknade dig på picnicen och jag ser ingen anledning till att vi inte skulle kunna ordna en ny picnic snart. :)

Rebecka sa...

Så löjligt god sallad! Och fantastiskt trevlig kväll :) Tack för den, både salladen och sällskapet, så hoppas vi på en repris snart igen :) Kram på dig och magen!