11 april 2012

Kickin' kikärtsknäcke

I över ett år har jag tänkt göra eget kikärtsmjöl. Igår blev det äntligen av. Regnet hade öst ner hela dagen och istället för att hänga på lekplatsen efter dagis cyklade jag och Vera hem och bakade knäckebröd. Resultatet blev ett tunt, knaprigt och väldigt proteinrikt bröd. Dessutom är det fritt från jäst, gluten och mejeriprodukter. Vera hjälpte till både med att röra ihop smeten, kavla ut degen och tjuväta utav fröna. Knäckebrödet är extremt enkelt att göra och går fort då det inte kräver någon jäsning. Om du har varmluftsugn kan du grädda bägge plåtar samtidigt vilket innebär att du har rykande hett knäckebröd efter en timme.
Kikärtsmjöl säljs hos de flesta hälsokostaffärer men då det är enkelt att göra själv så tycker jag inte att det är värt det dyra priset. Ytterligare en fördel med att göra mjölet själv (förutom att det är kul!) är att då kan du mala precis den mängden du behöver just då och slipper ha ännu ett mjölpaket stående i skafferiet.

2 plåtar
0,25 dl chiafrön
0,25 dl linfrön
0,25 dl mortlade hampafrön
0,25dl pumpafrön
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl solroskärnor
2,5 dl kikärtsmjöl (hemmagjord alt. köpt)
3 dl kokhett vatten
flingsalt
Gör så här:
1. Börja med att göra kikärtsmjölet. Skölj av 2 dl kikärter i vatten. Torka dem mellan två handdukar. Rosta dem därefter i ugnen på 180° i 10 minuter. Låt svalna och kör i en blender i ett par minuter tills du får ett fint pulver.
2. Rör ihop alla ingredienser.
3. Häll över det kokande vattnet och rör ihop till en smet.
4. Bred ut på 2 st bakplåtspapper och lägg bakplåtspapper över och kavla så tunt som möjligt.
5. Strö flingsalt över och grädda i ugn på 150° i 60 -75 min.
6. Låt brödet svalna i några minuter och bryt det därefter i mindre bitar och förvara i en burk eller papperspåse.

20 kommentarer:

M. sa...

låter jättegott, det här ska testas :)
du får ha en underbar dag! :)

Katarina sa...

Låter gott och fina ingredienser du använt!

Kim sa...

Hade gärna knaprat på en bit sådant. har också någon form av frökex/knäcke i tankarna just nu, får återkomma med det.

Malin sa...

Gör du mjölet på torkade eller kokta kikärtor?

Ann-Louise sa...

@ Molly: Jag har nästan ätit upp allt och blir tvungen att laga en ny omgång ikväll.

@ Hovkonditorn: Tack tack!

@ Kim: Jag knaprade i mig halva satsen framför datorn på jobbet igår. Mmmm...

@ Malin: Mjölet gjordes på torkade kikärter. Du behöver bara skölja av dem & se till att de är ordentligt torra innan du mal ner det. Lycka till!

Anonym sa...

Åh, vilken trevlig blogg. Jag såg massor med mat jag vill prova. Halkade in här på ett bananskal av misstag, brukar inte läsa matbloggar. Är inte sugen på att bli vegetarian, men däremot minska min köttkonsumtion på grund av miljön. Nu blir jag väldigt sugen på att testa en massa nytt. Tack för inspiration!

Matarkivet sa...

Kul att mala eget mjöl! Kikärtsmjöl vill jag med få tag i, ska nog testa din metod även om det lockar att köpa färdigt. :)

Amy's piece of cake sa...

Ser så gott ut. Till jul gör jag liknande knäcke fast utan kikärterna då... detta ska testas!

Fru Fruktsallad sa...

Älskar hemgjort knäcke!

Moma sa...

Så gott, vad duktig du är! Knäckebröd är en av mina stora laster här i livet, jag släpar till och med mig det om jag ska på långresor :-)

M. sa...

ann-louise: då ska jag testa det i vecka :)

karin sa...

vilket förbaskat bra recept! :D

Ann-Louise sa...

@ Pyssel på Torp: Vad kul att du hittade hit och återkom snart igen. :)

@ Matarkivet: Det kändes mäktigt när jag gjorde det första gången. Mitt alldeles egna mjöl... ;)

@ Amy: Ingen jul utan hemmagjort knäckebröd. Så gott!

@ Fru Fruktsallad: :D

@ Moma: Det var först för några år sen som jag började uppskatta knäckebröd. När jag växte upp hade vi bara vanligt tråkigt Wasa knäcke som jag fortfarande har lite svårt för men nu finns det en sån uppsjö av goda sorter.

@ Molly: Brödet går fort att laga så prova på du!

@ Karin: Tack! :)

Nina sa...

Älskar nästan alla typer av frökex. Det här låter som ett måste-testa recept!

Sara sa...

Nu var det ju jättelängesedan som jag lämnade en kommentar här. Men det betyder inte att jag inte använder dina recept flitigt. Snarare precis tvärtom!! Och det här knäckebrödet har jag nog bakat minst tio gånger vid det här laget. Det är ju kraftigt beroende framkallande. Särskilt med ett tjockt lager jordnötssmör på. Eller skivad fårost. Underbart!!

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Så spännande med kikärtsmöjöl! Tror jag inte ens hört talas om det! Föredrar ocks att göra själv än att köpa dyrt i affärerna.

Anonym sa...

Jag har bakat detta knäcke två gånger nu, smakar jättegott. Smör och fikonmarmelad- mums. Smaken av kikärtsmjölet dämpas vid gräddningen och med fröna blir det mumsigt, verkligen. Fint att ge bort också. Jag har prövat med hackad mandel och hasselnöt i också, passar fint. Jag tänker att det kunde vara gott med små bitar av torkad aprikos. Tack för inspirationen!!

Anonym sa...

Knäckebrödet låter supergott!
Men tänkte fråga om du har möjlighet att göra dina recept mer utskriftsvänliga via någon funktion i bloggen?

Johanna Båth sa...

Jag bakade precis knäckebrödet, det var fantastiskt gott. Jag vet att jag kommer baka det många gånger framöver. Svingott med avokado mosad med en skvätt citronjuice och örtsalt. Jag näringsberäknade receptet (med hjälp av Nutrify), om man gör 10 skivor av satsen blir varje skiva ca 81 kalorier och 3,7 g protein. Grymt!

Susanne sa...

Är det kikärter på tetra? 😊