21 februari 2012

Årets andra matutmaning

Nu är det dags för årets andra matutmaning. Det är nämligen inte bara suffléer jag skulle vilja bli bättre på att laga. Jag skulle även vilja bemästra brödbak. Efter att ha läst om alla märkliga tillsatser de flesta köpebröd innehåller inhandlar jag numera enbart knäckebröd (fritt från skit) eller bröd från mitt favoritbageri. Men ibland vill jag baka bröd själv och då är det alltid med trevande steg. Förra gången jag skrev om mitt dilemma fick jag en massa goda råd från er och bland annat att låta degen kalljäsa över natten.

Sagt och gjort provade jag metoden på ett recept där mitt tidigare resultat alltid slutat med alldeles för kompakta frallor. Vilken skillnad det blev! Brödet blev betydligt luftigare och saftigare. Jag har även slutat knåda mina degar och numera rör jag istället bara ihop dem till en ganska lös massa vilket jag också tror bidrar till ett mycket saftigare bröd. Tack alla kära läsare för era goda råd! Nu känner jag mig hur peppad som helst att fortsätta experimentera med årets andra matutmaning.

Grapes grova småbröd med vetekorn och linfrön
Ca 20 bullar

1 l vatten
1 pkt jäst
½ msk honung
1 dl vetekorn
1 dl linfrö
4 dl grovt rågmjöl
4 dl fullkornsdinkelmjöl
11-12 dl siktat dinkelmjöl
1 msk salt

Gör så här:
Koka vetekornen i ca 20 minuter så de blir mjuka. Smula jästen i ljummet vatten. Rör ut honungen i vätskan. Tillsätt alla ingredienser och rör ihop degen till en ganska lös massa. Låt kalljäsa över natten i ca 8 h. Stjälpa upp degen på ett mjölat bakbord. Dela upp den i 20 bitar som du formar till bullar. Jäs på plåt i 1 h. Grädda i 250° i 10-15 minuter.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Låter gott, ser framemot många brödrecept! Men hur kalljäser man?

Anonym sa...

Låter gott, ser framemot många brödrecept. Men hur kalljäser man?

Amy's piece of cake sa...

Kalljäst bröd är absolut godast!!! Gjorde ett i helgen med linfrön och solroskärnor, blev lyckat!

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Låter och ser gott ut! Har aldrig provat kalljäsning.

Hovkonditorn sa...

Ser gott ut! Jag har en surdeg jag matar och det blir väldigt goda bröd med den :)

Helena Ljunggren sa...

Ser riktigt gott ut och bilderna är ljuvliga!

carolina - med Lo:s syskon i magen/nygift sa...

Vilket passande inlägg, vill också börja baka bröd, det enda jag inte bemästrar i köket ;)

Matarkivet sa...

Så gott det ser ut med utflyktsbullar i smörpapper! Mums!