10 februari 2012

Kryddig varm choklad med mandelmjölk

Oavsett hur mycket kläder jag än pälsar på mig när vi går till lekplatsen så börjar jag frysa. Inte med en gång men efter att ha stått stilla och gungat Vera eller tittat på medan hon klättrat runt så kommer kylan smygandes. Efter en timme på Plika idag passade det extra fint med denna varma chokladdryck gjord på mandelmjölk. Dryck får en mild mandelsmak och passar både veganer och laktosintoleranta. Mandelmjölken är tokenkelt att göra men kräver lite planering. Om du vill prova drycken på stört kan mjölken bytas ut mot annan sort.

Mandelmjölk

8 dl
2,5 dl sötmandel
1 l vatten

Gör så här:

Blötlägg mandlarna i vatten i 8 h. Skölj av dem noggrant i vatten och mixa dem i en blender tillsammans med en liter vatten i några minuter. Nötterna ska bli väldigt finhackade.
Sila vätskan genom en saft- eller nötduk. Förvara mjölken i en ren flaska med lock i kylen. Håller sig i 3-4 dagar.

Kryddig varm choklad

1 port.
2,5 dl mandelmjölk (eller annan mjölksort)
3 tsk kakao
2 tsk rårörssocker
1/8 tsk malen kanel
1/8 tsk vaniljpulver
en nypa muskot
en nypa flingsalt

Gör så här:
Blanda ihop kryddorna, kakaon och sockret tillsammans med lite mjölk i en mugg. Värm mjölken och vispa ner chokladblandningen. Servera!

9 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Låter underbart gott! Önskar er en fin helg!

Amy's piece of cake sa...

Vilken underbar bild!! Jättegott med varm choklad, jag hade det ju också för ett tag sen på min blogg :)

Sofie sa...

Sitter också och fryser mest hela tiden idag. Skulle behöva mig en kopp varmt!

Millas Hälsoblogg sa...

Mandelmjölk har jag inte gjort, nu känns det som det är dags tack för tipset

Matarkivet sa...

Detta måste jag bara prova, ser galet gott ut!

Lisa sa...

Finaste koppen!

Emmas RawFood sa...

Gosh måste prova detta!!! Byter ut råsockret mot kokospalmsocker bara : ) tack för en sjukt bra blogg! ska länka till dig på min sida NU. haha : )

Tove sa...

Provade detta nu ikväll. Riktigt gott tyckte både jag och sambon! Massor med mandelrester över så nu måste jag prova dina nötkakor med chokladmousse också. :)
En fråga bara: hur viktigt är det med agavenektar i det receptet? Går det att utesluta eller använda något annat? Tack för alla fina recept!

Ann-Louise sa...

@ Emma: Tack för länken! :D
Jag har aldrig provat kokospalmsocker men det låter onekligen spännande.

@ Tove: Vad kul att drycken gick hem hos er båda. :) Ang. nötkakorna tycker jag att det behövs lite sötma i. Men agavenektarn kan antigen bytas ut mot lönnsirap, honung eller varför inte mixa nötmassan tillsammans med några färska dadlar? Berätta gärna hur resultatet blev!