18 december 2011

Skinny Buckeyes

Jag har precis upptäckt ett för mig tidigare okänt julgodis – Skinny Buckeyes! Tydligen är Buckeyes ett obligatoriskt inslag bland julgodiset i Ohio och namnet kommer från att de liknar nötterna från trädet Buckeyes. Traditionellt sett är godiset gjort på mängder med socker, smör och jordnötssmör. Det här är dock en betydligt skonsammare variant för kroppen som till och med innehåller kikärter! Om du har smakat på Reese's Peanut Butter Cups så kan du ana hur goda dessa mumsbitar är.
Vera fick provsmaka en utan choklad och det var som att öppna Pandoras ask. Hon blev helt galen. Godis, godis, GODIS skrek hon och roffade snabbt åt sig ytterligare två bollar. Egentligen skulle godiset med till en träff med Göteborgs matbloggare så jag fick snabbt gömma undan plåten. Värdinnan för kvällen var fina Charlotta och efter att Rebecka, Plommonet, Åsa, Kim, Pernilla, Charlotta och jag hade dukat fram allt hade vi julfika för en hel armé. Till Vera och oss andra har jag gjort en ny omgång som vi kommer att smaska i oss under julhelgen…

Skinny Buckeyes (ursprungsrecept från Happy Healthy Mama)
ca 30 st
2 dl kokta kikärter, avsköljda
1,5 dl osaltat jordnötssmör
0,6 dl honung
½ tsk vaniljpulver
¼ tsk salt
70 g mörk choklad, minst 70%
1 tsk kokosolja
tandpetare

Gör så här:

Mixa kikärterna i en blender eller matberedare tills de blir till ett grovt pulver. Tillsätt jordnötssmör, honung, salt, och vanilj och mixa tills allt är välblandat, ca en minut. Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av en sked. Ställ i frysen i 15 minuter. När de har stelnat rulla dem till bollar och ställ tillbaka i frysen i ytterligare 10 minuter. Smält försiktigt choklad och kokosolja i mikron. (kokosoljan gör att chokladen får en fin glans) Sätt en tandpetare i varje boll och doppa den delvis i chokladen. Lämna toppen fri. Förvara godiset i kylen i minst 10 minuter innan du serverar. Bollarna ska serveras kylskåpskalla och håller sig i flera dagar. De går även utmärkt att frysa in.

19 kommentarer:

Charlotta sa...

My god vad jag har stoppat i mig de här i helgen, kan jag lova! Alldeles galet goda! Tack för senast, det var som alltid så himla fint att ses. Hoppas vi kan få till en träff snart igen!

Frostrosor sa...

Vilka häftiga! Har aldrig ens hört talas om dessa!

Nässelblom och choklad sa...

Åh, vad spännande med kikärter i receptet. Mörk choklad och så lite sött som möjligt låter lovande för min del. Måste testa detta!

GO sa...

Åh, Peanut butter cups är min nya favorit så det låter ju som att jag måste prova det här också!

GO sa...

Fast då menar jag förstås Peanut Butter Cups utan massa jox i!

http://www.sheletthemeatcake.com/2011/11/peanut-butter-cups-and-gifts-of-good-taste/

Plommonet sa...

Skinny Buckeyes var det! Älskade konsistensen, de bara smälte bort i munnen... Jag ska pröva att ha i dadelpasta istället för honung och se hur det blir. Hoppas på stordåd. :) Jättefint att ses, hoppas du har en lugn och fin helg nu innan jul! :)

Amy's piece of cake sa...

Spännande med något helt nytt som jag aldrig hört talas om! Och så kul med bloggträff :)
Ska spara detta receptet för att ta fram det sen, för det måste definitivt testas det är ett som är säkert!

Katarina sa...

Jag har sett dessa på andra bloggar och gillar din version med kikärter i. Låter så gott!

Ann-Louise sa...

@ Tack ska du ha finaste värdinnan! Glädjande att höra att Buckeyes:n har gått åt.

@ Frostrosor: Om du gillar kombon jordnötter + choklads så måste du testa dem!

@ Nässlor...: Prova vetja!

@ Gloria: Tack för länken! Receptet lät riktigt gott!

@ Plommonet: Dadelpasta - spännande! Det har jag aldrig provat och du måste berätta hur resultatet blir.

@ Amy: Om du har vägarna förbi så är du självklart välkommen på vår nästa bloggträff. Du hittar vår grupp på FB på namnet "Matbloggare i Göteborg.

@ Hovkonditorn: Jag har sneglar lite på vanliga recept på dessa små delikatesser och OMG vad mycket socker och smör de innehåller... Inte att leka med. ;) Hoppas du gillar dessa!

Kim sa...

Där var receptet - topp!
Sicka goda små munsbitar.

Tack för senast, ses igen snart hoppas jag!

Beatatjata sa...

Götapetter! Tror du man kan köra med sukrin? Om man nu ska vara sån och skippa sockret helt... Ser ursmaskiga ut i alla fall!

As if jag kommer skippa sockret kommande vecka. Moahahaaa!

Ann-Louise sa...

@ Kim: Helt seriöst så har jag tänkt på din grönkålspaté typ 100 gånger idag. Jag är helt enkelt en grönkålsjunkie. Jag kanske borde ge ut en kokbok med 1000 grönkålsrecept. Målgruppen = jag och Plommonet...

Nästa gång vi ses kan temat bli nystart! :)

@ Beatatjata: Jag tror att dessa hade funkat utmärkt med sukrin i om man vill skippa socker. Vera ska få ett gäng till jul som jag inte doppar i choklad och utan varken choklad eller honung skulle dessa säkert funka som ett bra litet mellanmål. Du får snacka med Olga. ;)

Beatatjata sa...

Låter smart! Eller kanske utan honung men med mörk choklad... Mmm!

Matarkivet sa...

Mmm, de ser galet goda ut!

Ann-Louise sa...

@ Beatatjata: Utmärkt idé! :D

@ Matarkivet: Tack! Det känns tryggt att ha ett gäng med dessa väntandes på mig i kylen. ;)

Ida sa...

Wo, så himla goda! Det här blir nog något återkommande.

Anonym sa...

Tack för ett kanonbra recept! Tycker mycket om din blogg som ger mig massor av idéer och inspiration :)

Ann-Louise sa...

@ Ida: :D

@ Anonym: Vad glad jag blir! Tack!

Anonym sa...

Jag har haft buckeyes på min lista i evigheter, men blir avskräckt varje gång jag ser ingredienserna. Nu provar jag det här istället.