21 december 2011

Nutcrackin’ Apple Salad

Sarah B gillade min sallad! Nyligen utlyste bloggerskan för My New Roots en Holiday Reader Recipe Challenge. Jag vann inte utmaningen men min Nutcrackin’ Apple Salad kom med bland finalisterna. Yay!

Den här enkla och friska salladen har jag serverat på vårt julbord i flera år och uppskattas både av köttätarna liksom vegetarianerna. Den är både söt och syrlig och tillsammans med nötterna blir den väldigt, väldigt god. Den håller sig flera dagar i kylen och kan med fördel göras dagen innan. När du river pepparroten ska du slå den bestämt mot rivjärnet. Detta gör att de sträva fibertrådarna i pepparroten skärs loss och rotfrukten får en rundare smak.

4 pers.
1 dl rostade hasselnötter, hälften grovt krossade
3 syrliga röda äpplen, ex. Ingrid Marie
1 röd lök
1 dl äppelcidervinäger
2 msk färsk persilja, grovt hackad
1 apelsin, rivet skal och juice
½ dl färskt riven pepparrot (riv pepparroten genom att slå den mot rivjärnet)
½ dl extra virgin olivolja
lite salt och peppar

Gör så här:

Kärna ur äpplena och skala löken. Skär äpplena i tunna klyftor och finhacka löken. Täck löken med äppelcidervinäger i en liten skål och låt dra i tre minuter. Häll sedan av vinägern. (Detta gör löken mildare.) Riv apelsinskalet och pressa ur saften. Häll hälften av apelsinsaften över äpple- och lökblandningen. Blanda ner det mesta av persiljan. I en annan skål blanda oljan, apelsinjuice, apelsinskal, salt och peppar. Häll dressingen över äppelsalladen och låt stå i ca 15 min. Blanda den rivna pepparroten och de rostade nötterna med varandra och vänd ner dessa i salladen innan servering. Toppa salladen med den resterande persiljan och lite fler hasselnötter. Du kan antingen servera salladen omgående eller förvara den i kylen i flera dagar.

13 kommentarer:

GO sa...

Grattis! Jag var också med, med en julig sallad men har inte hört nåt från Sarah så antar att jag inte kom så långt i tävlingen... Lägger upp mitt recept på min blogg sen när vinnarna är utlysta på Sarahs sida.

GO sa...

Jaha, nu såg jag att vinnaren redan var utlyst :) Då lägger jag upp mitt recept inom kort då :)

Ann-Louise sa...

@ Gloria: Vad nyfiken jag blir - ska genast kolla in ditt bidrag. :)

Ine sa...

Gratulerer med å være blant finalistene - det er vel fortjent. Denne har jeg veldig lyst til å lage, og ta med meg på 1. juledagslunsj med gode venner.

Forresten - vi lagde Skinny Buckeyes i går, og de ble fantastiske! Tror jeg må lage en ladning til før julehelgen, for de forsvinner fort :)

Ønsker deg og dine en strålende god jul!

Ann-Louise sa...

@ Ine: Tack snälla! :) Jag hoppas att du kommer att gilla salladen och vad kul att dina Buckeyes blev goda. Jag såg på din blogg att de blev väldigt söta.

Ha en fin julhelg!

GO sa...

Vet du var man kan köpa brown rice syrup? Sen tänkte jag höra ang grönkålschipsen - mina smakade lite beskt. Är det pga själva grönkålen eller har jag gjort nåt fel?

Anonym sa...

Hur river man pepparrot genom att slå den mot rivjärnet?

Ann-Louise sa...

@ Gloria: Jag kan tänka mig att välsorterade hälsokostaffärer har brown rice syrup, eller att man kan beställa det på nätet. Jag blev oxå sugen på att köpa hem en flaska för att kunna göra tranbärspajen på My New Roots. ;)
Ang. grönkålschipsen så kan det bero på att du hade dem i ugnen lite för länge, eller så var det att just din grönkål var en aning bittrare i smaken.

Kim sa...

Oj grattis grattis!
Jag skulle nog också gilla din sallad, den ser himla fin ut. Mer grönt och mer sallad på julbordet, JA!

Vad bra vi har det va, vi som är lediga i mellandagarna.

Plommonet sa...

Klart hon gillade din sallad, vilken människa med vett i skallen hade inte gjort det? :) Hmm, jag borde kunna knö in den här i mellandagarna utan allt för höga protester från familjen... och om de protesterar, så desto mer till mig! =D

Jag la till dina noteringar om hur hirsen kan uppför sig annorlunda i knäckereceptet. Toppen för mig att ha provbakare som ger feedback! ;)

Amy's piece of cake sa...

Salladen ser riktigt god ut, helt i min smak mums!

Önskar dig en riktigt God Jul!

Charlotta sa...

Jag gillar också din sallad, hurra!

Hoppas att du får en finfin jul!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Åh, kul att du hamnade bland finalisterna! Salladen låter toppen - äpplen är ju bland det bästa som finns!