6 november 2011

Quinoapuckar med zucchini och parmesan

Råkar du ha lite överbliven quinoa i kylen? Då är dessa saftiga små quinoapuckar det perfekta att laga. Jag smaksatte mina med parmesan, riven zucchini och chiliflakes men du skulle enkelt kunna byta ut både grönsaken och osten mot några andra favoriter. Nästa gång ska jag nog testa en variant med dill, fetaost och fänkål…
Puckarna serverades på ett knytkalas toppade med en stor klick gräddfil och avokado. En bit gravad lax eller en klick tapenade hade också suttit fint. Ja – som ni hör är möjligheterna oändliga med dessa små godingar. Till småbarn och bebisar under ett år är det bara att utesluta chiliflakes och salt samt att inte steka dem för hårt. Vera mumsade i sig sina med massor av gräddfil, svarta bönor och några pollobollar.

ca 15 st
6 dl färdigkokt quinoa alt. 2 dl okokt quinoa, valfri sort jag använde 50/50 röda och vita
4 ekologiska ägg
½ tsk finmalen salt
1/8 tsk chiliflakes
1 gul lök, finhackad
1 dl färskt riven parmesan
2 dl grovt riven zucchini
3 vitlölsklyftor, finhackade
2,5 dl ströbröd, gärna fullkorn (jag gör min egen genom att köra gammalt bröd i min blender)
ev. extra vatten
olivolja att steka i

Till servering: gräddfil och avokadobitar

Gör så här:
Om du inte har överbliven quinoa så laga en ny omgång enligt förpackningen. Efter att quinoan har svalnat av rör du ihop den tillsammans med ägg och salt i en stor skål. Tillsätt lök, ost, vitlök, zucchini, chiliflakes och ströbröd. Blanda ihop ordentligt och låt svälla i några minuter. Vid det här laget borde du ha en smet som du lätt kan forma till små biffar, stora som ishockeypuckar. Om din smet är för torr, rör ner ett extra ägg eller lite vatten. Lägg ett bakplåtpapper på diskbänken där du kan lägga din formade biffar.
Värm olivolja i en stor stekpanna på medelvärme. Stek ca 6 st åt gången. Det ska finnas lite utrymme emellan biffarna så att de inte klibbar ihop och så att du lätt kan vända på dem. Stek i ca 7-10 minuter, tills botten får en gyllenbrun färg. Om de inte har blivit bruna efter 10 minuter så höj värmen. Vänd dem försiktigt med en stekspade och stek den andra sidan i ca 7 minuter. Låt dem svalna på ett galler medan du steker de övriga. Toppa med en klick gräddfil och några avokadobitar. De är utsökta både varma och kalla.

17 kommentarer:

Amy's piece of cake sa...

Vad spännande det lät! :)
Längesen jag åt Quinoa nu tyvärr. Får försöka ändra på det för det här smarriga vill jag nog laga!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

ååh, jag som hade färdigkokt quinoa i kylen för bara några dagar sedan, det här receptet hade varit perfekt! Jag körde på stekt quinoa med lite grönt och sådär, inte alls lika kul... Ska prova det här snart i alla fall - yay för dig och dina recept <3

Katarina sa...

De här ser mycket goda ut, jag skall spara receptet, tack!

Matarkivet sa...

Ett recept helt i min smak! Och ny blev jag väldigt nyfiken på dill/fänkål/feta-kombinationen med. Gottis!

Millas Hälsoblogg sa...

Vilket spännande recept

Kim sa...

Nästa bloggträff - då tar du med dessa? Ja? Ja!

Jose sa...

Hej,

Jag har ett förslag för http://lillamatderiven.blogspot.com/

Hur kommer jag i kontakt med dig?

Tack på förhand för svar.

Ann-Louise sa...

@ Amy: Quinoa är numera min bästa vän i köket. I love, I love, I love it! :)

@ Alex: Hehe... tack tack! Du kan oxå testa att göra matmuffins på överbliven quinoa. Återkommer fler recept.

@ Hovkonditorn: Spara och prova! :)

@ Kim: Det ska vi nog kunna fixa. Kanske med en julig touch...

@ Jose: Du kan kontakta mig på lillamatderiven@gmail.com

Om jag var din träningskompis sa...

Provade dem här hemma i går. God i wish i´d knew about them year´s ago! Supergoda

Ann-Louise sa...

@ Om jag var...: Mycket glädjande! :D
Puckarna är även suveräna att ha som mellanmål.

cecilia sa...

Tjusiga puckar :)

Ann-Louise sa...

@ Cecilia: Lite piffigare än din ordinära hockeypuck. ;)

Plommonet sa...

Jag är lite rädd för att göra veggiebiffar - det finns en lååång historia av sönderfallande saker i mitt kök (bland annat en gång när mormor kikade över min axel och undrade vad jag gjorde och jag svarade "Rödbets....färs" för det var bara smul och inga biffar. :P) MEN jag prövade att göra de här imorse och även om de var lite sköra så gick det bra! Jag så gott som följde receptet (broccoli istället för zucchini), det kan nog vara det som gjorde att det faktiskt funkade. ;) Finafina puckar, heja heja!

Nina sa...

Å, vad gott det låter! Och ser ut! Så många härliga recept du har här på bloggen, trevligt!

Rebecka sa...

Dessa puckar ska jag svänga ihop imorgon! Längtar!

Mikaela de Ville sa...

Ja. Nu har vi prövat detta också. Känner mig lite som din mat-stalker! :)
Dom var toppen! Och som maken sa, de passar så himla fint ihop i smaken med rökt lax. För vi åt dom just så. Med rökt lax, créme fraïche, avocado och rå zucchini. MUMS! Ja barnen hoppade över laxen, så roligt skulle vi tydligen inte ha. Lillan är lite för liten och stora lite för petig...

Anonym sa...

Tack för bra recept och inspiration!