24 september 2011

Ätbara fraktaler

När jag studerade arkitektur gjorde min kompis en animerad film om den lille pojken Fractal Boy. Varje gång jag ser en romanesco med dess vackra uppbyggnad av fraktaler så tänker jag på vännens fina figur. Den här romanescon köpte jag på Bondens Marknad i förra helgen. Grönsaken är ju så otroligt vacker och jag förstår inte varför man inte alltid odlar romanesco.
Med smaker hämtat från det vietnamesiska köket gjorde jag denna nudelrätt. Laxen får en fin sötma från lönnsirap vilket brukar uppskattas av småkompisarna. Vera är inne i en period då det är väldigt roligt att äta nudlar och hon var mycket förtjust i maten. Uteslut bara chilin så är rätten lämplig från ett års ålder.

Vietnamesiska nudlar med romanesco och lax
4 port.

1 dl vita sesamfrön
1/2 dl svarta sesamfrön
200g risnudlar (sobanudlar passar också bra)
2 tsk risvinsvinäger
5 tsk ljus soja
2 tsk honung
2 tsk sesamolja
5 salladslökar (alt 6 cm purjolök)

1. Rosta sesamfröna guldbruna i en torr stekpanna.
2. Koka risnudlarna enligt paketet.
3. Ha en bunke med iskallt vatten till hands att hälla nudlarna i när de har runnit av.
4. Blanda vinäger, soja, honung och olja i en skål. Häll i nudlarna och blanda dem med såsen.
5. Skiva salladslöken tunt och blanda löken och sesamfröna med nudlarna.
6. Låt gärna nudlarna stå i 1/2 h så att smakerna hinner utvecklas innan de serveras.

4 laxfiléer ca 150 g st
1 msk lönnsirap
5 msk ljus soja
3 msk riven färsk ingefära
(1/8 tsk chiliflakes)
1 huvud romanesco alt. broccoli

Värm ugnen till 225°. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och gnid in filéerna. Lägg dem i en ugnsform och grädda i ugnen i ca 12-15 min, tills fisken är genomstekt. Under tiden som laxen gräddas ångkokar du romanescon i ca 5 min. Den ska fortfarande ha tuggmotstånd när den är klar. Blanda ner romanescon i nudlarna. Fördela maten på fyra djupa tallrikar och toppa med laxen. Pudra rätten med chiliflakes för mera sting och servera.

8 kommentarer:

Month Day Year sa...

Håller med, fantastiskt fin grönsak. Funderar på att göra det här till middag idag, ser väldigt gott ut!

Ann-Louise sa...

@ Month Day Year: Rätten är omöjlig att misslyckas med så mitt råd är att göra den! :) Ha en skön helg.

Sofie sa...

Ja, väldigt vacker! Inte helt rätt att få tag på heller tror jag. Får väl ta en sväng till Haga och kolla läget.

Moma sa...

ÅH, det där är smaker i min smak, det ser fantastiskt gott ut!

Tant Gul sa...

En jättefin grönsak men jag har inte riktigt fått kläm på hur jag ska använda den...är nog dags att ta tag i det. Tack för inspirationen och för ditt inlägg i min blogg.

Matarkivet sa...

Riktig stilig grönsak, men ser den inte ofta alls, får definitivt köpa den nästa gång jag får syn på den :)

Ann-Louise sa...

@ Sofie: Jag såg att romanscon fanns på min vanliga Hemköp nyligen. Den kostade dock dubbelt så mycket som i Haga...

@ Moma: Tack! :)

@ Tant Gul: Den kan användas på samma sätt som broccoli. Men eftersom den är så snygg brukar jag inte göra puréer med den. Jag ska nog testa att ugnsrosta fraktalerna nästa gång.

@ Matarkivet: Köpa, iaktta och ät! :)

myfoodpassion sa...

Ser den i butikken men kjøper den aldrig.Kanskje jeg skulle prøve.
Grønnsaken er definitivt vakker