29 september 2011

Blinier med majs för små (och stora)

Tack Ryssland för att ni kom på det här med blinier. Här kommer en förenklad version av denna delikatess som är mumma för både småfolk och vuxna. För att göra plättarna både knapriga och en aning söta har jag tillsatt majs. Jag toppade mina med en avokado-yoghurtsås men de passar även fint ihop med en klick gräddfil, keso eller rivna äpplen. Blinierna är lämpliga att ge från åtta månaders ålder. För vuxnare smak tillsätt salt och peppar i smeten och toppa dem gärna med gräddfil och kaviar eller gravad lax.

ca 15 majsblinier
1 ägg
1 dl dinkelmjöl, siktat
½ dl rågmjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
1 dl gräddfil alt. matlagningsyoghurt
250 g frusen alt. färsk majs
smör eller olja att steka i

Knäck ägget i en skål och vispa lätt. Blanda ner gräddfilen. Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål och rör ner. Slå på mjölken och vispa till en slät smet. Blanda ner majskornen i smeten. Stek som plättar i smör eller olja. Servera med valfri topping.

15 kommentarer:

Moma sa...

Nämen så gott! Vanliga plättar och amerikaplättar har jag gjort men aldrig ryska!

Jag kanske ska ta och testa det för om jag inte missminner mig så ligger det lite löjrom i frysen...

Charlotta sa...

Åh, och tack Ann-Louise för receptet! Och tack Ryssland också :=)

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Mmm, majs i plättar är galet gott! Och vad fint att forma dem som hjärtan <3

Ann-Louise sa...

@ Moma: Då har du ju ett perfekt tillfälle att prova dessa ryska delikatesser. :)

@ Charlotta: Äsch... det var så lite så.

@ Alex: Plättar blir liksom både godare och roligare när de är hjärtformade. ;)

Victoria sa...

Sv: Ja, det lät riktigt gott! Kanske blir det imorn! ;)

Tess sa...

Gud vilken underbar blogg du har! Fantastiska recept, verkligen :)

Ann-Louise sa...

@ Victoria: Det får nog bli davosgröt för mig imorrn med inspiration hämtat från din blogg. :)

@ Tess: Tack snälla! Vad glad jag blir. :D

Kim sa...

På rak arm har jag svårt att komma på vad Ryssland har givit oss för godsaker, men blinier räcker för mig! Majs i låter spännande. Löjrom skulle man haft på lut i frysen, och en flarra skumpa i kylen!

Smaljeansen! sa...

Åh blinier, kan få cravings efter den där syrligheten...

Tant Gul sa...

Så gott! det ser ut.

Anonym sa...

Yes please! These look so good :-)

Maria sa...

Yes please! These look so good :-)

charmere sa...

for en fin blogg! :)

Ann-Louise sa...

@ Kim: Ryssland har även givit oss chokladpraliner i väldigt söta förpackningar. Kolla in utbudet på Babuschka vetja!

@ Smaljeansen: Jag håller med - det syrliga är smaskens. :)

@ Tant Gul: Tack!

@ Maria: :D

@ Charmere: Vad glädjande att du gillar bloggen. Välkommen åter!

Veronica Larsson sa...

Sonen älskade dessa. 😊 Gjorde spenat/ost biffarna till och yoghurt/avokado dressingen, det funkade fint ihop.