10 september 2011

Nyttiga nötkakor med chokladmousse

Nyligen började jag göra egen mandelmjölk vars enkelhet bäst kan beskrivas som ”a light bulb moment”. I och med detta har jag även fått en hel del mandelrester över från när jag har silat mjölken. Detta ville jag ta till vara på och i stället för att kasta bort massan har jag gjort små mandelkakor fyllda med en nyttig och galet god chokladmousse. Om du inte har mandelrester hemma så gör kakorna med nya nötter, exempelvis pecan- eller valnöt. Kakorna blir hur delikata som helst! Mängden socker i dem är minimal och mestadels i form av dadlar så du kan med gott samvete ge dem till alla över ett år. Moussen går även utmärkt att servera separat tillsammans med exempelvis färska bär.

8 st
Nyttiga nötkakor

3 dl mandelrester alt. krossade pecan- eller valnötter
2 msk lönnsirap
en nypa flingsalt

Chokladmousse
2 avokados
5 Medaljoondadlar
2,5 msk kakao
1 tsk ekologisk vaniljpulver
2 nypor flingsalt
2 msk agavenektar

Värm ugnen till 200°. Blanda ihop nötkross, lönnsirap och salt. Pressa ut massan i små kakformar och grädda i ugnen i ca 10 minuter eller tills de får en fin gyllene färg. Låt svalna.

Häll samtliga ingredienser till moussen i en blender och mixa ihop tills allt bildar en len och jämn mousse. Det går även bra att använda en stavmixer och hög skål. Fyll kakformarna med moussen och garnera med färska bär. Klart för servering!

14 kommentarer:

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Låter gott, nyttigt och alldeles underbart! Och jag MÅSTE prova på mandelmjölkreceptet - det är den absolut bästa mjölken <3 Smart också att ta vara på det som blev över, istället för att slänga! Önskar att jag vore bättre på det...

Ine sa...

Du er så flink! Og så flott med en oppskrift på sunn kake uten at ingrediensene er alt for vanskelige å få tak i. Skal prøves! God søndag!

tina sa...

Chokladmousse på avokado är dödens gott. Dina små praliner till bakelser ser ljuvliga ut.

Millas Hälsoblogg sa...

Vilken bra ide. Det ser jätte gott ut

Ann-Louise sa...

@ Alex: När du väl har provat kommer du att undra över varför du inte gjort det tidigare. Så enkelt och gott!

@ Ine: Många tack och god söndag på dig med. :)

@ Tina: Jag har blivit helt beroende av chokladmoussen. Man kan även frysa in den i små burkar och äta den som glass. Mmmm...

@ Milla: Tack tack!

Matarkivet sa...

Vilka söta bakelser! Gillar att du tog tillvara mandeln, då känns det som att man trollar fram någonting alldeles gratis. :)

Unknown sa...

Hitta inte det där receptet på mandelmjölk.. klicka på länken men på något vis felar det för mig... eller så förstår jag inte vad jag ska göra :-)
/Linda

Ann-Louise sa...

@ Matarkivet: Eller hur?! Och gratis är ju alltid gott. :)

@ Linda: Jag testade precis länken och den funkar för mig. Det är en film med på länken så det kanske blir tungt för uppkopplingen?

Unknown sa...

Ja, jag anande att det var så. Är hela receptet på filmen?
Jag försökte scrolla och hitta texten på receptet...men då kanske inte det finns?

Ann-Louise sa...

@ Linda: Det finns tyvärr ingen text men om du googlar på mandelmjölk + recept så borde du hitta några bra. Lycka till!

Tove sa...

Använde akaciahonung istället för agavenektar. Blev supergott! Och vilket enkelt recept när man redan hade mandelresterna! Fast tyvärr fanns det få likheter med dina vackra skapelser... Fula men fantastiskt goda blev mina!

sally sa...

hej! gud vilken inspirerande matblogg! hittade dessa kakor/bakelser och funderar på om det går att förvara dom e frysen och ta fram några timmar före servering så de hinner tina? tack !

Ann-Louise sa...

@ Tove: Akaciahonung har jag aldrig provat - hur smakar det? Kul att kakorna blev goda och det är smaken som är det viktigaste. ;)

@ Sally: Vad glad jag blir att du har hittat hit! Om du ska laga kakorna och frysa in dem hade jag rekommenderat dig att frysa kakbottnarna för sig och fyllningen för sig och sedan spritsa på fyllningen samma dag som du ska servera dem. Lycka till!

Anonym sa...

Ser jättegott ut. Vet du hur många kalorier det är i en kaka?