6 september 2011

Koola kålrabbin

Lime, mynta och persilja. Det händer något magiskt när dessa tre smaker möts. Nyligen gjorde jag en supersnabb och frisk sallad med morötter och kålrabbi som jag smaksatte med denna grymma trio samt ingefära. Om du har en blender görs salladen på nolltid men även utan en går det riktigt fort. Till salladen serverade jag sesamfiskbiffar samt sötpotatis- och pumpapuré. Hela familjen gav rätten två tummar upp och receptet på den övriga maten kommer inom kort!

Koola kålrabbin
1 kålrabbi, skalad
2 medelstora morötter, skalade
ca ½ dl riven färsk ingefära
juice och rivet skal från en lime
1 vitlöksklyfta
2 msk extra virgin olivolja
1 ½ dl färsk persilja
1 dl färsk mynta
flingsalt och nymalen svartpeppar

Mixa ihop allt i en blender. Om du inte har en blender, riv morötterna, kålrabbin och vitlöken och hacka de färska örterna grovt. Blanda ihop allt i en skål och smaka av med salt och peppar. Låt stå i minst 30 minuter innan servering, så hinner smakerna mogna.

10 kommentarer:

Alexandra - kärlek på tallrik sa...

haha, jag fick precis en kålrabbi av min kära mormor som inte riktigt visste vad hon skulle göra med den - varför inte det här?

Plommonet sa...

Oj, där kom du åt en öm punkt Mynta är en av de få kryddor som jag faktiskt inte lärt mig att tycka om i mat än. För mig smakar det mint och efterrätt och blir helt fel smakmässigt... men du menar att kombon är så bra ändå att jag borde ge den en chans?

Ann-Louise sa...

@ Alex: Vilken snäll mormor du har! Först tycker jag att du ska skala din kålrabbi och skära några tunna bitar som du smakar på. Den är alldeles för god för att du inte ska prova den naturell. Med resten kan du göra salladen av. :)

@ Plommonet: Gillar du inte mynta i mat?! Jag började fatta grejen i takt med att jag åt mer och mer libanesisk mat och numera är jag fullkomligt hooked. Prova att göra en liten sats med mynta i och resten utan vetja!

Niklas sa...

Du har en väldigt intressant och snygg blogg. Mycket bra!! Kålrabbin har aldrig fått en riktig chans av mig. Ska bli kul att testa!

Moma sa...

Hahaha, jag blev tvunget att googla på kålrabbi för att se vad det var, och se det hade jag ju både lagat och ätit :-)Gott!

Daniel sa...

Ser riktigt gott ut! =)

Plommonet sa...

Jag har inte ätit så mycket libanesiskt, så det är kanske där skon klämmer. :P Smart idé där! Jag ska utmana mig själv och prova det någon dag... nästa vecka, jag har massa recpet på kö. ^^

Matarkivet sa...

Oj så gott det låter!

Ann-Louise sa...

@ Niklas: Tack för de snälla orden och då har du en riktigt god och ny grönsak att upptäcka. :)

@ Moma: Då ska jag kolla din blogg efter recept. Yum-o!

@ Daniel: Tack tack!

@ Plommonet: Jag har oxå en lååång lista med recept jag vill prova och har full förståelse för ditt lyxdilemma. Jag får helt enkelt skicka dig en matlåda med salladen...

@ Matarkivet: Merci!

Anna sa...

Men herregud va duktig du är. Vilka otroligt fina bilder oxå.=)