11 februari 2016

Belugawraps med groddar och bönröra

Först nu har jag förstått hur enkelt det är att odla sina egna groddar. I julas fick jag en grolåda och den är utan tvekan min favorit pryl i köket just nu. Av en näve torkade bönor eller linser kan du får färska, knapriga grönsaker. Så himla koolt.

Utöver mina kära groddar har jag en ny favoritröra smaksatt med karamelliserad lök, citron och lite äppelcidervinäger. Jag fullkomligt älskar den. Fyll en wrap med röran, belugagroddar, rivna rödbetor och rostade hasselnötter så är du i heaven. Perfekt mat att ha med på alla vårens utflykter!

4 st
½ dl belugalinser
1 dl hasselnötter
1 burk borlottibönor (alt. vita bönor)
¾ dl extra virgin olivolja
2 gula lökar, tunt skivade
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
2-3 msk färskpressad citronjuice
½ tsk salt
1 msk äppelcidervinäger
½ dl vatten
nymalen svartpeppar
3 medelstora rödbetor, skalade och rivna
salladsblad
4 fullkornstortillas

Gör så här:
Gro dina belugalinser.* Värm ugnen till 180°. Rosta hasselnötterna på en bakplåt i ca 11 minuter. Hacka nötterna grovt. Värm oljan på medelvärme i en stekpanna. Stek löken försiktigt i 8 minuter. Tillsätt vitlök och stek i ytterligare 2 minuter eller tills allt har blivit karamelliserat. Skölj av bönorna i ett durkslag. I en blender mixa ihop lök, vitlök, bönor, citronjuice, vinäger, vatten, salt och peppar tills du får en slät röra. Smaka av med salt, peppar och citronjuice. Montera wrapsen genom att bre ut ett generöst lager med bönröra. Täck med salladsblad. I mitten av wrapsen fördela belugagroddar, rödbetor och hasselnötter. Vik in den nedre kanten och rulla ihop wrapsen. Servera!

*Blötlägg linserna över natten. Skölj av dem och lägg i en grolåda eller stor skål. Om du använder en skål ställ den lutande i rumstemperatur och täck med en duk. Skölj linserna med vatten två gånger/dag och låt dem stå mörkt. Efter 3-4 dagar är de klara. Groddarna kan förvaras i kylen i upp till 4 dagar.

3 kommentarer:

Katarina sa...

Den röran låter så god, mums. Ha en fin dag!

Anonym sa...

Gör också en liknande röra - så god! //emma

Malin / Inte vego, men sa...

Låter fantastiskt. Och väldigt fint med rödbetsröran!