23 augusti 2015

Killer krämig kronärtskocksröra

Tjock, krämig och vitlökig. Den här användbara röran får en frisk syrlighet från kronärtskockhjärtan och äppelcidervinäger. Den är perfekt att ha med sig i en burk tillsammans med färska grönsaker som ett proteinrikt, mättande och urgott mellanmål! Jag gillar även att servera den tillsammans med en scoopa quinoa och masserad grönkålssallad till lunch eller middag. Rosta vitlökarna dagen innan så är röran klar på ett ögonblick. Den bästa sortens snabbmat!

En sats
2 st hela vitlökar
½ dl + 1 msk extra virgin olivolja
1 burk ekologiska vita bönor, avsköljda
1 burk kronärtskockshjärtan
1 msk äppelcidervinäger
2 msk ekologisk tahini med salt
1 msk färskpressad citronjuice
flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:
Värm ugnen till 200°. Skär av toppen av de hela vitlökarna. Ringla över 1 msk olivolja, strö över lite salt och linda in dem först i bakplåtspapper och därefter i aluminiumfolie. Förslut dem ordentligt. Rosta i ugnen i 1 timme, tills klyftorna är mjuka och gyllenbruna. När de har svalna tryck ut de mjuka klyftorna. Mixa samtliga ingredienser i en blender eller matberedare i ca två minuter tills du har fått en len och slät röra. Stanna och skrapa ner från sidorna ett par gånger under processen. Smaka av med salt och peppar och mixa i ytterligare två minuter tills du får en riktigt len och krämig röra. Genom att mixa röran länge vispar du luft i den vilket gör den lättare och krämigare. Servera tillsammans med färska grönsaker. Röra håller sig i kylen i upp till tre dagar.

5 kommentarer:

Charlotta Ljungblad sa...

Sweet mother, vad gott det här låter!

Ann-Louise sa...

@ Charlotta: Nått att bjuda gänget på vid nästa MBT... ;)

Malin / Inte vego, men sa...

Mmmmmm! Låter helt fantastiskt! Älskar ju karamelliserad vitlök.

Anonym sa...

Toppengod! Jag gjorde röran igår och den har redan fått öknamnet "singel-hela-livet-röra" här hemma. Men vad bryr jag mig; vitlök är bäst!
Vet du något sätt att tona ner vitlöksandedräkt på, dock?

Anonym sa...

PS: ytterligare ett användningsområde för röran; tillsammans med en god ost (eller mosad avokado) i toast!