30 augusti 2015

Veras veganska jordgubbs- & kokoscupcakes

Som ni säkert minns så fyllde Vera 6 år för några veckor sen. Utöver en nötfri prinsesstårta önskade hon sig cupcakes till sitt kalas. De skulle toppas med mycket frosting och gärna rosa. Jag fullkomligt älskar Amy Chaplins bok At Home in the Whole Food Kitchen och i den hittade jag ett förförande recept på Citrus Coconut Cupcakes som jag utgick ifrån.

Veganska muffins finns det mängder med recept på. Men hur gör man en krämig och god frosting? Mina kriterier var att den varken skulle innehåller cream cheese, grädde, mängder med socker eller en massa tillsatser. Lösningen blev kokosmjölk, agavesirap och agarflingor.

Agar är en färg- och smaklös alg som används i det veganska köket som förtjockningsmedel, på samma vis som gelatin. Algen löses upp i vätska och när den svalnar så stelnar vätskan. Algen är perfekt att använda till växtbaserad mousse, pannacotta, frostings eller tårtfyllningar. Du kan hitta agar antingen i pulverform eller flakes och jag föredrar flakes, då de är lättare att dosera.

Dessa cupcakes blev fantastiskt goda! Saftiga, söta och med mycket smak. Veganska cupcakes kan ibland bli lite smuliga men inte de här. Sötade med lönn- och agavesirap får de en karamellaktig smak som är oemotståndlig. Frostingen smaksattes med färska jordgubbar vars rosa kulör förhöjdes med några droppar rödbetsjuice. Den är betydligt lättare och friskare än en traditionell frosting vilket gör att även om du skulle äta två eller tre stycken så får du inte ont i magen...
Frostingen håller sig i kylen i flera dagar och går även bra att frysa in. Om du får en klick över efter att du har toppat dina cupcakes så är den alldeles förträfflig att mumsa på tillsammans med en skål färsk frukt eller chokladmousse. För att minimera min tid i köket på Veras födelsedag gjorde jag frostingen dagen innan. Jag gjorde även klart de torra och blöta ingredienserna, så att det enda som var kvar på själva födelsedagen var att blanda ihop smeten, grädda mina cupcakes och att dekorera dem.


Orginalrecept av Amy Chaplin ur boken At Home in the Whole Food Kitchen

12 st
Frosting

8 dl (2 burkar) ekologisk kokosmjölk (inte light)
0,6 dl + 2 msk agarflakes
1 dl ljus agavesirap
2 1/4 dl mixade jordgubbar, färska eller frysta
några droppar färskpressad rödbetsjuice (från en riven rödbeta)
en nypa himalaya salt

Cupcakes
4 dl + 2 msk siktat dinkelmjöl
1 ½ tsk bakpulver
¾ tsk bikarbonat
3 dl riven kokos
1 st nektarin, persika eller apelsin
2,4 dl lönnsirap
0,9 dl extra virgin olivolja
2 tsk äppelcidervinäger
½ tsk himalaya salt
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Frosting:Vispa ihop kokosmjölk, agarflingor, agavesirap och salt i en medelstor kastrull. Koka upp och sänk därefter värmen. Täck med lock och låt småkoka på svag värme i 20 minuter. Vispa runt var femte minut tills agarflingorna är upplösta. Ta av från värmen och vispa ner jordgubbsröran och ett par droppar saft från en riven rödbeta. Häll över smeten i en bred och låg form och låt svalna. När det inte ångar från smeten längre ställ in den i kylen och låt stå tills den har stelnat helt och hållet, ca en timme.
Ta ut formen ur kylen och skär massan i mindre bitar, ca 3 x 3 cm. Lägg dem i en blender och mixa tills du får en silkeslen frosting vilket tar ca 5 minuter. Stanna motorn och skrapa ner från sidorna ett par gånger. Om frostingen skär sig så är det bara att fortsätta mixa så kommer den att blandas ihop igen och bli lätt och len. Häll över den i en burk med tätslutet lock och förvara frostingen i kylen tills det är dags att använda den. Frostingen kommer att stelna lite till medan den vilar i kylen.

Cupcakes: Värm ugnen till 175°. Ta fram en muffinsplåt som du fyller med 12 muffinsformar. Sikta mjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljpulver i en skål. Mixa 2 dl kokosflingor i en blender tills du får ett mjöl. Tillsätt detta och resterande kokosflingor i de torra ingredienserna. Vispa ihop allt och ställ åt sidan.
Mixa ihop nektarin (eller annan frukt), lönnsirap, olivolja, vinäger och salt i en blender. Mixa tills du får en jämn och slät smet. Stanna motorn och skrapa ner från sidorna ett par gånger. Häll de blöta ingredienserna över de torra och vänd försiktigt ihop allt med hjälp av en slickepott. Var försiktig så att du inte överarbetar smeten.
Fördela smeten i 12 formar och fyll dem nästan hela vägen upp. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, tills de är genomgräddade. Låt cupcakesen svalna helt innan du spritsar dem generöst med frosting. Toppa gärna med lite pollengranulat och färska bär. Servera! Cupcakesen håller sig i kylen i upp till två dagar.

2 kommentarer:

Charlotta Ljungblad sa...

Men ärligt. Jag DÖR vad fina och goda de ser ut!

Ann-Louise sa...

@ Charlotta: Jag kommer aldrig mer att kunna äta vanlig frosting - den här varianten blev alldeles för god. :)