7 december 2014

Färggranna julpickles

Julen blir verkligen till något helt annat när barn är med i bilden. Hela dagen igår sjöng Vera julsånger. Ner för backen. Längs med hela Linnégatan. Och inne på Hemköp. Trots regn och grått väder så lyckades hon sprida julstämning. I torsdags höll jag min årliga matlagningskurs vegetarisk julmat. Även här lyckades vi fånga en glimps av julen, trots varken julskinka eller prinskorvar. Istället lagade vi mängder med färggrann och hälsosam julmat med julens smaker i en modern vegetarisk tappning. Alla mina deltagare var grymt duktiga och stämningen var på topp. Ett tillbehör som vi inte lagade men som är både vackert och gott att ha på julbordet är dessa färggranna julpickles. Du kan laga dem upp till en veckan i förväg men vänta med persiljan tills precis före servering. Glad andra advent!

ca 12 pers

5 st morötter, gärna i olika färger
4 gul- polka- eller rödbetor
1 st rödlök, skalad
1/2 gurka
ett par nävar bladpersilja

Lag:
0,75 dl ättika 12%
2 dl rårörsocker
3 dl vatten
en bit skalad ingefära
1 st kanelstång
3 hela nejlikor

Gör så här:
Koka ihop lagen och låt den svalna. Skala rotfrukten och skiva dessa samt gurka och lök tunt på en mandolin eller en skärmaskin. Plocka ur kryddorna ur lagen och häll den över grönsakerna och låt dem stå i ca 3 t. Häll av lagen och blanda ner grovt hackad persilja innan servering.

4 kommentarer:

Louise sa...

Tack för en väldigt inspirerande blogg :)

Kim sa...

Mer färg på julbordet! Nu är ju det mesta typ brunt..!

Charlotta Hemert Ljungblad sa...

Åh, de ser ju alldeles ljuvliga ut! Hoppas allt är bra med dig, kompis! Kram!

Rebeckas Mat sa...

Fantastiskt gott och vackra färger!!

Jag länkade till ditt recept i mitt senaste blogginlägg med vegetarisk julmatsinspiration!

/ Rebecka