22 december 2014

Nötfria Skinny Buckeyes

Skinny Buckeyes är utan tvekan mitt favoritjulgodis. Men med nötallergikern Allan i huset, som slukar allt han får tag på så behöver jag satsa på nötfria sötsaker i år. Därutav har jag utvecklat nötfria Skinny Buckeyes! Jordnötssmöret är utbytt mot ett ”nötsmör” gjort på rostade melonkärnor. Skillnaden i smaken är marginell. Dessutom är dessa godisar ett fiffigt sätt att få i barnen både kikärtor och nyttiga kärnor.
Att göra eget nötsmör är förvånansvärt enkelt. Du tar dina nötter eller kärnor och mixar dem i en matberedare tillsammans med lite olja. Efter ett par minuter förvandlas massan till ett krämigt smör. Klart!

(ursprungsrecept från Happy Healthy Mama)
ca 30 st
2 dl kokta kikärter, avsköljda
1 1/4 dl melonkärnssmör
0,6 dl honung
½ tsk vaniljpulver
¼ tsk salt
70 g mörk choklad, minst 70%
1 tsk kokosolja
1 tandpetare

Melonkärnssmör
200 g melonkärnor
1 tsk neutral olja

Gör så här:
Börja med att göra ”nötsmör” av melonkärnorna. Värm ugnen till 180°. Sprid ut kärnorna på en bakplåt. Rosta i ugnen i ca 12 minuter eller tills de har fått lite färg. Låt kärnorna svalna. Blanda dem därefter i en matberedare tilsammans med 1 tsk olja tills de blir till ett smör. (Om du vill kan du smaksätta smöret med lite havssalt.)

Mixa kikärterna i en blender eller matberedare tills de blir till ett grovt pulver. Tillsätt melonkärnssmör, honung, salt, och vanilj och mixa tills allt är välblandat, ca en minut. Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av en sked. Ställ i frysen i 15 minuter. När de har stelnat rulla dem till bollar och ställ tillbaka i frysen i ytterligare 10 minuter. Smält försiktigt choklad och kokosolja i mikron. (kokosoljan gör att chokladen får en fin glans) Med hjälp av en tandpetare doppa bollarna delvis i chokladen. Lämna toppen fri. Förvara godiset i kylen i minst 10 minuter innan du serverar. Bollarna ska serveras kylskåpskalla och håller sig i flera dagar. De går även utmärkt att frysa in.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ska det vara kokta eller okokta kikärtor? /Ida

Ann-Louise sa...

@ Ida: Kokta!

Anonym sa...

Grymt goda! Jag smaksatte med kanel - jättegott! Och så läste jag inte så noggrant så min kokosolja hamnade i smeten - inte i chokladen :) tack för receptet! /Frida