30 december 2014

Bulgur- och belugalinssallad med saltrostade melonkärnor

Julen har passerat och imorgon är det nyårsafton. Som ett brott mot julens smaker och morgondagens festligheter bjuder jag er på en av min favoriträtter – en riktigt stor och mättande sallad. Jag har tidigare gjort flera olika varianter och salladen kan varieras i det oändliga. Jag brukar helt enkelt kombinera ihop linser eller bönor, gryn, ugnsrostade grönsaker, färska grönsaker, lite sötma från en frukt och nötter. Valnötter är en riktig höjdare till men den här gången gjorde jag en nötfri variant med saltrostade melonkärnor. Sen är det bara att röra ihop allt och servera.

Med goda tillbehör till kan den här rätten förvandlas från en praktisk lunch till en imponerande festmåltid. Igår åt vi den tillsammans med ugnsrostad rotselleri med chévre, tapenade, hallomispett och pepparrotssås. Gott nytt år allihopa och vi ses nästa år!

6 port.
1 blomkålshuvud, avsköjlt och delat i mindre bitar
1 dl belugalinser
1 citron, juice och zest
3 msk extra virgin olivolja
1 dl bulgur
¾ dl saltrostade melonkärnor
10 medelstora champinjoner, skurna i mindre bitar
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ tsk torkad timjan
1 syrligt äpple, ex. Ingrid Marie, tärnat till små kuber
12 kalamataoliver
12 coctailtomater, halverade
70 g färsk babyspenat
ett par stora nävar bladpersilja, grovt hackat
olivolja att steka i och ringla över blomkålen
flingsalt och nymalen svartpeppar

Till servering: Exempelvis ugnrostad rotselleri med chèvre tillsammans med pepparrotssås, limesås, eller tapenade.

Gör så här:
Värm ugnen till 200°. Förbered dina grönsaker. Ringla över olivolja på blomkålen samt salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 25 minuter. Rör runt efter halva tiden. Koka belugalinser och bulgur i olika kastruller enligt förpackningarna. Passa linserna noga så att de inte blir överkokta. De är klara när de är al dente. Häll av vattnet och låt svalna i ett durkslag i några minuter. Häll dem i en skål och tillsätt citronjuice, zest, 3 msk olivolja och salt. Rör runt och låt svalna. Stek champinjonerna i en stekpanna i olivolja. Efter några minuter tillsätt vitlök, timjan, salt och peppar. Stek i ytterligare några minuter och häll därefter upp i en mindre skål. När alla ingredienser är klara så är det bara att röra ihop allt i en stor skål förutom melonkärnor som du strör över ovanpå. Servera ljummen eller rumstempererad.


5 kommentarer:

Louise sa...

Tack för en helt fantastisk blogg! Är sååå glad att jag hittat hit.

Ann-Louise sa...

@ Louise: Tack själv och välkommen hit!

Moma sa...

Härlig färgprakt i vanlig ordning! Gott nytt och god fortsättning på dig!

Karin MS sa...

Hej!
Det ser helt underbart gott ut! Men etiketten "glutenfritt" är missvisande, bulgur innehåller gluten.
Hälsningar Karin

Ann-Louise sa...

@ Moma: Tack det samma fina Moma!

@ Karin: My bad! Tack för påpekandet och det ska jag genast ändra på. :)