4 september 2014

Krispiga solskensbollar

Här kommer en gammal klassiker i ny tappning. Sötpotatis och kanel är en match made in heaven. Med ett par puffar gurkmeja i får bollarna en intensiv orange färg och dessutom antiinflammatoriska krafter. Inte illa. Tanken var att jag, Vera och Allan skulle dela på bollarna. Istället så fick jag provsmaka en halv medan kidsen slukade resten.

Bollarna är lämpliga att ge från 10 månaders ålder och skulle passa perfekt att ha på en höstbuffé. Rosta gärna sötpotatisen dagen innan eller på morgonen så går det fort att göra bollarna.

12 st
köttet från 2 medelstora sötpotatisar
1 vispat ekologiskt ägg
1/8 tsk kanel
1/8 tsk gurkmeja
1 msk ströbröd + 1,5 dl ströbröd, gärna fullkorn

Gör så här:
Rosta eller koka sötpotatisen. Puréa sötpotatisen i en blender eller med stavmixer. Rör ihop sötpotatis, ägg, 1 msk ströbröd och kryddor till en ganska lös smet. Häll ströbröd i en skål och forma smeten till små bollar som du rullar i ströbrödet. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 250° i ca 15 minuter eller tills de har fått fin färg och är genomgräddade. Servera!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Vilken fantastisk blogg jag precis hittat!!! Hur länge rostar du sötpotatis och vilken temp?
Med vänliga hälsningar
Emma

Ann-Louise sa...

@ Emma: Välkommen hit! Jag brukar rosta min sötpotatisar på 200° i ca 40-60 minuter beroende på storlek. Jag rostar dem med skalet på och gör ett längsgående snitt på ovansidan. Rosta gärna flera stycken samtidigt så kan du göra puré av innanmätet och fylla frysen med det. Perfekt att ha till soppor, sötpotatishummus, bakverk eller pannkakor.

Ann-Louise sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mat för en dam sa...

Hej!

Vilka godingar!

Jag såg jag hade en obesvarad kommentar från dig i min blogg om inlägget om järnrik bebismat. Nu tar jag mig i kragen och svarar :). Projekt järnrik bebismat har gått bra på ett sätt, men vi ger Louie välling faktiskt. Ottos Välling som är färsk, ekologisk, berikad välling utan andra tillsatser. Sen får han Holle eko gröt (hirs/havre) och vi är noga att ge annan nyttig mat som ägg, broccoli, sötpotatis, pumpa, avokado, frukt, nötsmör, pumpafrömjöl, nöt-/kokosmjöl mm. Det var inte lätt i början för han äter inte puré förutom gröt. Han äter bara bitar och gröt. I gröten kan man dock blanda i precis vad som helst :)

Matarkivet sa...

Så goda de ser ut, förstår att de hade strykande åtgång! :)

Anonym sa...

Ersatte du ägget i dessa med något annat? Har för mig att din son är äggallergiker precis som min?

Ann-Louise sa...

@ Mat för en dam: Wow! Låter som om lilla Louie får grymt fin mat. :)

@ Matarkivet: Tack tack! De har blivit en staple i vårt hushåll.

@ Anonym: Allans äggintolerans har tack och lov vuxit bort. Han genomgick allergitester med hjälp av blodprover för ett par månader sen och då visade det sig att han enbart var allergisk mot olika slags nötter. Blodprover är noggrannare jämfört med sticktest. Du skulle kunna ersätta ägg mot att blanda ut 1 msk chiafrön + 3 msk vätska i en liten skål. (vatten, mjölk eller grädde) Låt röran svälla i 5 minuter innan du blandar ner det med de övriga ingredienserna. Lycka till och jag hoppas att din kotte gillar dem. :)