4 juli 2014

BBQlax med mango-, kokos- & belugalinssallad

Moma får mig alltid att längta till Karibien och i synnerhet Tobago. Med smaker hämtade från detta varma och vackra land är den här somriga rätten både söt, syrlig och frisk. Nyrostade kokosflingor blir knapriga inslag och barbequesåsen ger maten en rökig och mustig smak. Om du inte har provat att rosta egna kokosflingor så är det ett måste. Hela lägenheten fylls av en djup kokosarom och de blir sjukt goda. Gillar du inte koriander? Prova att byta ut kryddan mot basilika och mynta. För en vegansk variant ersätt laxen med tofu.

Vera och Allan fick en variant med quinoa, linser, röd paprika, kokosflingor och mango smaksatt med olivolja, lime och lite salt. Ingen av dem gillar lax och istället fick de var sin vegokorv. Alla blev mätta och glada.

Tid: 30 minuter
4 port.

4 laxbitar, ca 125g st
ett par msk Kung Markattas barbequesås, eller hemmagjord
2 dl belugalinser, avsköljda
1 dl röda quinoa, avsköljd i hett vatten
1 mango, skalad och tärnad
1 avokado, skalad och skuren i skivor
5 dl babyspenat, avsköljd
1 ½ dl naturella kokosflingor
1 lime, zest och juice
1 sharlottenlök, finhackad
2 dl färsk korinader, grovt hackad
2 msk extra virgin olivolja
1 tsk spiskummin
½ tsk torkad organo
smaka av med cayennepeppar
1 tsk flingsalt

Gör så här:
Koka linser och quinoa enligt förpackningar. Linserna ska vara al dente. Låt svalna. Värm ugnen till 180°. Fördela kokosflingorna jämt på en ugnsplåt. Rosta i mitten av ugnen i 3-4 minuter eller tills de har blivit gyllengula. Passa dem noga. Låt svalna och höj temperaturen till 200°. Pensla bbq-sås på samtliga sidor av laxen. Lägg bitarna i en ugnsfast form och grädda i ugnen på 200° i ca 15 minuter eller tills laxen är klar. Eller grillad dem på en grill. Skaka ihop limezest, juice, olivolja och kryddor i en liten glasburk. Medan laxen gräddas ta fram en stor skål och vänd ihop linser, quinoa, babyspenat, mango, lök och koriander tillsammans med dressingen. Toppa salladen med kokosflingor och servera tillsammans med laxen och ett par skivor avokado.

2 kommentarer:

Linnea sa...

Fantastiskt god sallad! Jag hade ingen bbq-sås så gjorde en rub med ingefära, chili, vitlök och cayennepeppar! Blev grymt bra :)

Moma sa...

Fining där, vad gott det ser ut! Vi får helt enkelt ta och boka in en matresa destination Tobago- och så plockar vi med oss alla andra härliga hungriga matbloggare eller annat löst folk!