12 januari 2014

Vildrisgratäng med spenat, tofu & oliver

Jag har börjat på ett nytt jobb. Kontoret ligger i en gammal korsettfabrik med ett ljust och vackert lunchrum. Desto roligare blir det att ta med sig lunchlådor när allt runt omkring är fint. Den här gratängen är en perfekt rätt att ha med till jobbet. Med inslag av vildris och rostade mandlar får gratängen härligt tuggmotstånd samtidigt som den mättar behagligt.

Att smula ner tofu i gratängen läste jag om hos Heidi. En himla bra idé och om du kokar riset dagen innan så har du halva arbetet avklarat. Byt gärna ut spenaten mot grönkål eller broccoli och om du är allergisk mot mandlar kan de bytas ut mot rostade pumpa- eller solroskärnor. Servera gärna gratängen tillsammans med en stor krispig sallad och ett par skivor bröd.

4 portioner
Tid: 50 min. + 45 min.


1 dl råris
0,75 dl vildris (du ska totalt ha 6 dl färdigkokt ris)
250 g naturella fast tofu, ekologiskt
15 st kalamataoliver, urkärnade och hackade
0,75 dl sötmandlar
100 g frusen hackad spenat, upptinad
½ rödlök, finhackad
1 msk olivolja + extra för formen
2 1/2 dl riven västerbottenost
3 ägg från frigående höns
½ tsk finsalt
½ tsk torkad timjan
nymalen svartpeppar

Gör så här:
Koka bägge rissorter enligt förpackning i samma kastrull. Låt svalna. Värm ugnen till 180° och rosta mandlarna i 11 min. Låt svalna och hacka grovt. Värm ugnen till 200° och smörj en gratängform (ca 20 x 20 cm) med olivolja. Krama ur vätskan ur spenaten. I en stor skål blanda ihop ris och spenat. Smula ner tofun och rör därefter ner oliver, lök, nötter, olivolja och 1/3 av osten. Vispa ihop ägg, salt, timjan och peppar. Vänd ner äggröran och rör ihop. Häll över massan i gratängformen. Toppa med resten av osten och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, tills gratängen har fått en fin färg. Servera!



7 kommentarer:

Ine sa...

Det ser veldig godt ut!

I går lagde jeg forresten en av babypuréene dine, blir spennende å la lillen smake litt senere i dag. Du har så mange fine oppskrifter - tusen takk!

Sara på Vardag.nu sa...

Det här ser jättegott ut! Ska ge tofu en ny chans med den här gratängen.

Ann-Louise sa...

@ Ine: Tack och vilken ära att din lille kotte ska få smaka på min mat! Hoppas att den går hem. :)

@ Sara: Det tycker jag absolut att du ska göra!

Kim sa...

En korsettfabrik! Häftigt! Lycka till på nya jobbet, det fixar du galant.

Dina nya kollegor lär bli impade av matlådorna (också!).

Ann-Louise sa...

@ Kim: Lokalerna är suveräna! Mat som har ruskats runt i en lunchlåda är inte alltid dem vackraste men så länge den smakar gott så ska man väl vara nöjd. ;)

Anonym sa...

Hej Lilla matderiven! Jag vill bara skriva ett tack för att du skapar absolut bästa matbloggen jag vet! Recepten är roliga och otroligt intressanta, både vad de innehåller och hur de smakar. Om du visste vilken inspiration du sprider! Återigen tack/ Maria

Charlotta Ljungblad sa...

Ser helt fantastiskt ut! Kan man köpa vildris lite var som helst eller är det i lite mer välsorterade affärer? Kram till dig, kompis!