![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi21pV-WzuBLSPRnEd3B74FeMgoo-gNVMq8aTzHhZqLjKepAYvcSiwlCEP6MDePT0nV-m3WOM55el5EOsanaOG4PeIMro0tkFnkHgzvPsPKbn7HJUjEZyIJ5o6je0kO9PvyYrSuiQYb6q43/s700/freekeh2+small.jpg)
Sädeslaget kan vara svårt att hitta. Välsorterade hälsokostaffärer och livmedelsaffärer inriktat på mellan östern bör dock ha det. Annars går det bra att ersätta freekeh med bulgur, men förkorta då koktiden med 10 minuter.
I den här rätten är det väsentligt att använda en bra grönsaksbuljong med mycket smak. Ett tips är att reducera din vanliga buljong till hälften för att få en intensivare smak. Antingen kan du servera rätten på ett buffébord eller som huvudrätt tillsammans med exempelvis asiatisk citronsej och ångkokta grönsaker. Eller varför inte göra en komplett vegetarisk rätt av pilafen genom att röra ner kikärter och färsk babyspenat i den. Ursprungsreceptet kommer från boken Plenty av Yotam Ottolenghi.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMOUgBb8pnyFpc9ICifo4xPhlQmYpnH8I_jBcmZQQk0Zkl0vzt_Mh4jzK8L8wfKO5uQgj44JWYtMZh4fFe5_szaXFPCHXAO9VmvxJAv41Ai1buIG8kCSvFUdTX5D0jIa6xdUC6vC93bnEC/s700/freekeh_combo+small.jpg)
4 port.
2 mellanstora gula lökar, tunt skivade
20 g ghee (kan ersättas med smör)
1 msk olivolja
2 dl freekeh (kan ersättas med bulgur)
¼ tsk kanel
1/8 tsk malen ingefära
1/8 tsk spiskummin
2 ½ dl bra grönsaksbuljong
två stora nävar slätbladig persilja, finhackade
10 myntablad, finhackade
en stor näve koriander, finhackad
2 msk pistagenötter, grovt hackade
flingsalt och nymalen svartpeppar
Till servering: turkisk yoghurt
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgGdOyH3mDNw4TPaqC_WctMUYasOSHt6ARHYNy53dazQwrmHKQ5-4vfIQ9hts4_A0iECs7P-GBY58gklEGSfAxSobYaKkhz7bmvWl4zny2gQkcN7hBQcb7S4sHD5gbJfPOTeinosAOnZVSv/s700/freekeh6+small.jpg)
Gör så här:
Stek löken i en stor stekpanna med ghee och olivolja på medelvärme. Låt stekas varsamt i 15-20 minuter tills de är mjuka och bruna. Rör runt ett par gånger under tiden. Medan löken steks blötlägg freekehn i kallt vatten i 5 minuter. Skölj av väl med kallt vatten i ett durkslag. Tillsätt freekeh och kryddor till löken följt av buljong, salt och peppar. Rör runt väl. Koka upp och sänk därefter värmen så att den bara är svag. Låt puttra under lock i 15 minuter. Ta av pannan från värmen och låt dra under lock i 5 minuter. Ta tillslut av locket och låt svalna i ytterligare 5 minuter. Rör ner örterna i den varma (inte heta) pilafen. (Spara lite av persiljan till att strö över.) Smaka av med salt och peppar. Fördela på fyra tallrikar och servera toppat med en stor klick turkisk yoghurt samt pistagenötter och lite extra persilja.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGT2BtnRPxHiQ-ufn-mFscrjaO2KqsHCZ2QgLtYZpIRHI0FEZpJnSJreWRN9oaJN5-pJ2IFtoJh5xEh4hnFGNgIe3hejzihOzN0Ws7du4Q1oPndnxLa-fO9zilWkFyHIEkx6c9_KE1OQWn/s700/freekeh3+small.jpg)
4 kommentarer:
Spännande med en "ny" råvara! Och ser ju freakin' GOTT ut! ;)
Ännu mer tips på nya grejer att testa! God fortsättning på dig, hoppas att ni hade det fint under jul och nyår!
Detta ser fantastiskt gott ut! Har du något tips om var man hittar freekeh i Göteborg?
Frekeeh har jag inte hört talas om innan, faktiskt. Kul med något nytt! Eller nytt och nytt. Nygammalt ;)
Skicka en kommentar