27 januari 2014

Oliv- & vinägermarinerade bönor med kokta rödbetor

Januari håller på att suga musten ur mig. Den senaste veckan har jag somnat kl 21 flera kvällar i rad och jag är helt slut efter att vi har nattat kidsen. Men på något sätt blir jag alltid en lite smula piggare när jag får äta rosa mat. Så att har kommer ytterligare en rätt med rödbetor. En smakrik persisk sallad vilket vi åt till middag tillsammans med auberginepaket, kalamataoliver, körsbärstomater, smulad fetaost och surdegsbröd. Till Vera och Allan gjorde jag en liten sallad med bönor och rödbetor som jag smaksatte med sumac, oregano, mynta och olivolja. Receptet kommer ursprungligen från Marias persiska bufféer. Efteråt somnade jag i soffan...


4 port.
12 dl blandade bönor
500 g rödbetor

Dressing:
½ dl extra virgin olivolja
0,75 dl äppelcidervinäger
½ tsk salt
4 vitlöksklyftor, finhackade
1/8 tsk cayennepeppar
1 tsk sumac
1 tsk oregano
1 msk hackad färsk mynta + extra för garnityr
nymalen svartpeppar och flingsalt

Gör så här:

Koka rödbetorna i vatten med skalet på tills de är al dente (ca 45 minuter). Låt svalna, gnugga av skalet och skiva dem. I en glasburk skaka ihop alla ingredienser till dressingen. Häll den över baljväxterna och låt dra i minst en timme eller gärna över natten. Smaka av med salt och peppar. Skeda upp bönsalladen på ett stort serveringsfat. Lägg de skivade rödbetorna runt omkring salladen och strö över färsk mynta. Servera!

3 kommentarer:

Elin sa...

Ser gott ut! Det där ska jag nog kunna få ihop här i vietnam, bortsett sumac...

Ann-Louise sa...

@ Elin: Vad spännande att bo i Vietnam! Då kan jag förstå att det är lite knepigt att få tag på samtliga ingredienser. Du får gärna dela med dig av dina vietnamesiska favoriträtter.

Elin sa...

Vi äter ofta vietnamesieskt ute (billigt..) så vi lagar inte så jättemkt traditionell vietnamesisk mat hemma faktiskt. Nudelsallad gör vi en gång i veckan. Men som vårrullar har vi fortfarande inte kommit oss för att göra, det är så billigt att äta ute.