21 oktober 2013

Världens enklaste pumpasoppa

Fyra ingredienser. Mer behövs inte för att göra världens enklaste soppa. Dessutom är den otroligt god. Smaken av jordnötssmör framträder tydligt och smälter fint ihop med sötman från butternut squashen. Ryktet går att receptet ursprungligen kommer från en souschef någonstans i Kanada. Prova gärna heta rostade pumpakärnor till eller varför inte smaksätta den med ingefära och färsk koriander. Eller bara äta den naturell. Den är lika god på samtliga sätt.

Förresten, har ni börjat tänka på julmat än? Det har nämligen jag. I december håller jag en matlagningskurs där vi tillsammans lagar en massa smakrik och färggrann vegetarisk julmat. Mer info hittar du här. Innan dess ska jag även hålla en after-workkurs i chokladens tecken. En farligt god afton där vi enbart kommer att laga mängder med chokladbakverk. Först till kvarn...

Tid: 30 min.
6 port.

1 stor butternut squash
1 dl ekologisk jordnötssmör
1 gul lök, hackad
1 burk kokosmjölk
kokosolja att steka i

Gör så här:
Skala, dela och kärna ur squashen. Skär köttet i bitar. Fräs löken i kokosolja tillsammans med en rejäl nypa salt i en stor kastrull. Tillsätt squashen och täck med 1,5 l vatten. Koka upp. Sänk därefter värmen och låt puttra tills squashen är mjuk. Tillsätt kokosmjölk och jordnötssmör och smaka av med salt (jag gillar att ha i ganska mycket salt). Mixa soppan slät med en stavmixer. Späd eventuellt ut med mera vatten. Servera gärna toppat med heta pumpakärnor.

Heta pumpakärnor
Tid: 5 min
.
1 dl naturella pumpakärnor
extra virgin olivolja
cayennepeppar
malen chipotle
paprikapulver
finsalt

Gör så här:

I en liten skål blanda ihop olivolja, kryddor och finsalt. Justera strykan efter tycke och smak. Blanda ner pumpakärnorna och rör runt tills kärnorna är täckta med oljan. Rosta kärnorna försiktigt i en varm stekpanna i några minuter. Passa dem noga så att de inte bränns vid. Strö kärnorna över soppor, sallader eller din favorit macka.

16 kommentarer:

Elisabeth sa...

Ser gudomligt gott ut! Den här soppan blir det till helgen!

Elisabeth sa...

Ser gudomligt gott ut! Den här soppan blir det till helgen!

Katarina sa...

Yum :) Jordnötssmör och kokosmjölk har jag använt i sås, men aldrig med pumpa. Låter otroligt gott.

Elisabeth sa...

Jo förresten, var hittar man malen chipotle i Göteborg?

Matarkivet sa...

Halleluja! Denna MÅSTE jag bara testa, kombon leter helt fantastisk!

Ann-Louise sa...

@ Elisabeth: Du kan hitta bra malen chipotle på Curry House på Haga Nygata. Hoppas att soppan kommer att falla dig i smaken. :)

@ Hovkonditorn: Testa vetja!

@ Matarkivet: Soppan är alldeles för enkel för att inte prova. ;)

Moma sa...

Pumpasoppa är bland det bästa som finns!!

Fido sa...

Gjorde denna soppa ikväll, grymt god! Pressade i en hel lime och hackade i en halv chili också. Tack för receptet, kommer göras om många gånger i höst! :)

Pernilla sa...

you had me at jordnötssmör!

Ann-Louise sa...

@ Moma: Eller hur?! Nu har jag två portioner kvar i frysen som jag kan plocka fram när begäret slår till.

@ Fido: Ooo... låter förträffligt. Nästa gång ska jag prova din variant. :)

@ Pernilla: Årets bästa krydda?! ;)

Anonym sa...

verkar gott! men är det nyttigt att äta jordnötter? Sarah B skriver ju att man ska undvika dem! /förvirrad stina http://www.mynewroots.org/site/2009/03/nut-butter-me-up-2/

Ann-Louise sa...

@ Stina: Jag väljer alltid ekologiskt jordnötssmör. Mandelsmör och hasselnötssmör är förvisso hälsosammare alternativ men ibland är det just jordnötssmaken som jag vill åt. Som med allt annat så ska man äta det med moderation, och då tror jag inte att det är någon fara. :)

Alex sa...

Väldigt god, men den tog mer salt än jag trodde, jag var inte så impad första provsmakningen men det tog sig :) Supergott med lime i.

Och pumpakärnorna, jag har äntligen hittat mitt baconsubstitut! Tjoho!

matmedmera sa...

Låter så gott!

suss sa...

ååh jag blir lycklig av din mat!! och jag har lyckats med varenda recept jag prövat. tack för sveriges bästa matblogg

Ann-Louise sa...

@ Alex: Ooo - jag kan tänkta mig att den blir god med lime i och jag instämmer att soppan kräver mer salt än vad man är van vid. Strålande att du har hittat ett baconsubstitut! Jag har några vänner som fortfarande inte klarar sig utan sitt bacon...

@ Suss: Tack snälla! Jag blir oerhört glad över att höra att du gillar recepten. :)