13 oktober 2013

Grillad macka med grönkålspesto

Varför begränsa sig till en pesto Genovese gjord på basilika? Prova istället att göra en på säsongens grönkål och rostade mandlar. Sjukt gott på en grillad macka tillsammans med en massa smält ost. Eller på ugnsbakad lax. Eller blandat med en burk kikärter. En himla bra röra att ha i kylen helt enkelt!

Grönkålspesto
en stor sats

Tid: 15 min. (5 min. om du har färdigrostade mandlar)

1 dl sötmandlar
8 dl färsk grönkål, avsköljd och mittvenen borttagen
1 1/2 dl gräslök, grovt hackad
1 1/2 dl extra virgin olivolja
1 dl riven parmesan
1 msk vatten
nymalen svartpeppar och flingsalt

Gör så här:
Rosta mandlarna i ugnen på 180° i ca 10 minuter. Låt svalna. Pulsa dem i en matberedare tillsammans med de övriga ingredienserna och mixa ihop allt tills du får en len massa. Tillsätt eventuellt mer vatten och smaka av med salt och peppar. Peston kan förvaras i kylen i upp till fem dagar.

Grillad macka
2 skivor surdegsbröd
en stor klick grönkålspesto
några skivor ost
en vitlöksklyfta
lite extra virgin olivolja

Gör så här:
Bre ett tjockt lager pesto på ena brödskivan. Täck med ett par skivor ost och lägg på den andra brödskivan. Gnid in de bägge utsidorna med vitlöksklyftan. Värm lite olivolja i en stekpanna. Stek smörgåsen på bägge sidor tills de har fått fin färg och osten har smält. Servera omgående.

12 kommentarer:

Unknown sa...

Låter sjukt gott, det borde jag pröva!

familjenlalloo sa...

Låter jättegott! Måste provas!

Ann-Louise sa...

@ Unknown: Prova vetja!

@ Familjen Lalloo: Jag ska testa att göra falafelbollar med en el av peston idag. Återkommer med resultat. Kan man förresten köpa grönkålspesto i affären i Kalifornien?

Sara på Vardag.nu sa...

Smart! Det här vill jag testa!

familjenlalloo sa...

Har inte sett annat än vanlig pesto här, men jag gör själv ibland, så det får jag väl göra nu med. Har inte heller hittat fryst grönkål här, och det saknar jag. Färsk finns ju, men den blir ofta hård och tråkig om man inte ska mixa den tycker jag.

Tänkte förresten göra falafel snart, för det var så länge sedan, så jag ser fram emot rapport från dig!

Mat för en dam sa...

Mmmmmums!

Tant Grön sa...

Åh, veckans snabbmiddag spikad. Jag har både grönkål och kikärtor i frysen! Tack!

Matarkivet sa...

Alltså bilden med den smälta osten - Gasp! så gott!

Bokmärkes meddetbums!

Kim sa...

JATACKJAGTARTVÅ!

Ann-Louise Hulter sa...

@ Familjen Lalloo: Vad lustigt att ni inte har fryst grönkål men alltid färsk. Precis tvärtemot vad som är vanligt här. Mina grönkålspesto-falafelbollar blev bra i smaken men inte i konsistensen. Jag hade behövt använda mer bindemedel i smeten. Ska experimentera lite till i köket och återkommer med recept när jag lyckas spika det. :)

@ Mat för en dam: Perfekt mat för en mama-to-be! :)

@ Tant grön: Gööött!

@ Matarkivet: Mackan satt fint efter att jag hade släpat runt barnvagnen på stan hela förmiddagen.

@ Kim: Ta tre - dem går åt... ;)

Fröken Råsmart sa...

Fantastiskt goda ser de ut! Är så avundsjuka på alla som bor i Göteborgsområdet och får gå kurs hos dig :-)

Sonja {Dagmars Kitchen} sa...

Mums! Ser sjukt gott ut - klart man måste testa!