25 augusti 2013

Vildrissallad med skogschampinjoner, avokado, äpplen och basilikacashewcreme

Vildris är något jag har velat testa länge men aldrig kommit till skott med. Förrän nu. Smaken är rik, mustig och nötaktig. Kornen ger bra tuggmotstånd och är som gjorda för höstsallader. Den här salladen innehåller allt vad jag önskar mig i en rätt. Något sötsyrligt i form av små äppelbitar, krämighet från avokadon, bönorna gör den proteinrik och alla grönsaker gör den färggrann och lätt. Dessutom får rätten god sälta av de olivbrynta champinjonerna. Basilikacashewcremen är pricken över i:et på denna höstiga smakexplosion. Vera åt sin dekonstruerad tillsammans med en majskolv. Hon föredrar fortfarande att få sin mat uppdelad och där hon enkelt kan identifiera de olika ingredienserna. Avokado undviker hon medan stekt svamp kan hon sluka hur mycket som helst av.

4 port.
Sallad

1 dl vildris
200 g skogschampinjoner, skurna i kvartsdelar
1 dl kokta bönor, ex. azuki, svarta eller black eyed bönor
1 avokado, skuren i mindre tärningar
1/2 syrligt äpple, ex. Discovery skuret i små tärningar
5 rädisor, tunt skivade
en stor näve ruccola
två stora nävar baby spenat
en stor näve bladpersilja, grovt hackat
2 salladslökar, tunt skivat

Vinägrett
1 msk extra virgin olivolja
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk lönnsirap
1 vitlöksklyfta, finhackad eller riven
en nypa cayennepeppar
salt och nymalt svartpeppar


Gör så här:
Börja med att koka riset enligt förpackning. Låt svalna. Förbered alla grönsaker. Gör därefter vinägretten genom att häll ner samtliga ingredienser i en liten glasburk med ett tätslutet lock. Skaka ihop allt kraftigt och ställ åt sidan. Stek champinjonen på medelvärme i en stekpanna tillsammans med olivolja och några nypor salt och svartpeppar. Låt svalna. Ta fram en stor skål och häll ner samtliga ingredienser till salladen. Häll över dressingen och vänd försiktigt ihop salladen. Servera omgående tillsammans med basilikacashewcreme.

Basilikacahewcreme
ca 2 dl

100 g cashewnötter, blötlagda 2-8 t
2 tsk äppelcidervinäger
30 basilikablad
juice från 1/2 lime
en nypa salt
ca 1/2 dl vatten

Gör så här:
Blanda ihop allt med en stavmixer eller i en blender. Pausa och skrapa ner massan från sidorna ett par gånger och fortsätt mixa till du får en slät massa. Tillsätt eventuellt mer vatten tills du får önskad konsistens. Häll över i en mindre skål och förvara i kylen tills salladen är klar.

5 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Basilikacahewcreme - vad spännande. Det ska jag laga på mina nyköpta cashewnötter och basilikan som pruknar i fönsterkarmen...

Ann-Louise sa...

@ Fröken Dill: Gör det, gör det, gör det! :)

Sara på Vardag.nu sa...

Den där krämen gjorde jag något liknande för ett tag sen. Gott, gott!

Ann-Louise sa...

@ Sara: Härligt! Recept tas gärna emot. :)

hanna sa...

Dette ser helt nydelig ut! Bloggen din er til stor inspirasjon, oppskriftene dine er så fine!