19 augusti 2013

Veras kladdiga chokladtårta

Tre tårtor. Det var vad som krävdes när vi skulle fira Veras fyra-årsdag. På självaste födelsedagen firade vi tjejen med en kladdig chokladtårta med den essentiella marsipanrosen. (Syns inte på bilden för att Vera hade redan hunnit äta upp den...) På födelsedagskalaset dagen efter slukades två princesspannkakstårtor med jordgubbar och marsipanros, aka pannkakstårta med jordgubbar. Vera hade även beställt kanelbullar och chokladglass och då var det bara att sätta igång och göra dinkel- och dadelkanelbullar och choklad- och kokosglass.

Precis som på de flesta andra barnkalas hade vi en fiskdamm med en godis- och leksakspåse i potten. För att inte göra barnen besvikna köpte jag hem lite godis. Påsen fylldes med ekologiska hallonklubbor och gelébjörnar - utan tillsatser, färgämnen eller gelatin. De fick även varsin ask med russin och en massa roliga leksaker. Alla barnen verkar ha haft kul och det viktigaste av allt – Vera var utomordentligt nöjd med sitt kalas.

Veras kladdiga chokladtårta

2 ekologiska ägg
2,5 dl råsocker
4 msk kakao
100 g ekologiskt smör
1 dl dinkelmjöl, skicktat
½ tsk salt

Dekoration:
Färska bär, kokosmjöl att pudra med och gärna en marsipanros.

Gör så här:
Värm ugnen till 175°. Bröda en kakform. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker poröst. Blanda försiktigt ihop alla ingredienser. Rör runt så lite som möjligt, annars blir smeten luftig och kakan bli torr. Häll ner smeten i formen. Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt svalna. Toppa med färska och pudra över med kokosmjöl. Servera tillsammans med grädde eller glass.

8 kommentarer:

Helena mitt i smeten sa...

Vilken ljuvlig tårta! Förstår att din dotter var nöjd!

Beatatjata sa...

Hörrödu min fyr i köket! Häromveckan gjorde vi (läs: Barnafadern) några ugnsstekta kycklingar och när jag plockade rent skroven på massa gott köttpill för infrysning så tänkte jag att du måste ha nåt recept på kycklingssoppa som är to die for... jag tänker mig chicken soup for the soul, kycklingsoppa à la amerikansk film när någon är sjuk och en annan någon dyker upp med hemmagjord kycklingssoppa och den första någon blir magiskt frisk (och kär, framgångsrik och lycklig - som sig bör i filmer). Har du något sådant recept? Do tell!

Ann-Louise sa...

@ Helena: Vera ä-l-s-k-a-r tårta. Hon skulle säkert sluka ett halvt kålhuvud om jag sa att det var prinsesstårta.

@ Beatatjata: Kan inte Barnafadern komma hit och laga lite mat till oss också?! Tyvärr så är inte kyckling min grej. Jag ger det till kidsen men äter det inte själv (förutom när jag provsmakar deras rätter). Annars har jag ju en himla massa vegetariska recept och ett gäng fiskrätter... ;)

Anonym sa...

Tårtan ser gudomligt god ut, choklad och färska bär kan liksom aldrig bli fel! Inte pannkakstårta heller för den delen!

Ann-Louise sa...

@ Moma: Tack tack men jag vet att de är ingenting jämfört med dina fantastiska kreationer. Du är tårtdrottningen!

Beatatjata sa...

Say WHAT! Dina pollobollar är ju numera stapelvara i vår frys :-). Jaja, jag letar vidare...

Anonym sa...

Blev så inspirerad att jag kopierar konceptet till vårt fyraårskalas på lördag. Kan man göra chokladtårtan i förväg och frysa in?
/Hanna

Ann-Louise sa...

@ Beatatjata: Haha - lycka till och återvänd när du vill ha mer vegomat. ;)

@ Hanna: Vad kul! Tårtan går utmärkt att frysa in. Stort grattis till din kotte och hoppas att ni får ett roligt kalas!