26 maj 2013

Glutenfria choklad- och kikärtskakor

Låt dig inte avskräckas av att dessa kakor innehåller kikärter. Ingen kommer att kunna ana det på smaken. Istället skänker de kakorna en fantastisk, saftig textur. Dessutom är dessa godbitar glutenfria, proteinrika och naturligt sötade med kokossocker. Perfekta för både föräldrar som vill slippa sockerstinna barn och diabetiker. Kakorna är allra godast nygräddade, direkt ur ugnen. Om du vill äta dem senare rekommenderar jag dig att värma upp dem på nytt i ugnen eller snabbt i micron.

Tid: 5 + 20 minuter
16 st
2 dl kokta kikärter, avsköljda
0,75 dl naturella sötmandlar
0,75 dl osaltat jordnötssmör
1 dl kokossocker
50 g choklad, hackad eller småbitar
2 msk vatten
1/8 tsk salt

Gör så här:
Värm ugnen till 175°. Klä en bakplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan. Mixa ihop alla ingredienser förutom chokladen i en matberedare tills du får en slät smet. Rör ner chokladen och klicka ut smeten på bakplåten med hjälp av två skedar. Grädda i mitten av ugnen i ca 18-20 minuter eller tills kakorna har fått en gyllenbrun färg. Servera kakorna nygräddade och varma. Om du vill servera dem senare värm upp dem igen i ugnen eller i en micro. De går även bra att frysa in.


21 kommentarer:

M. sa...

spännande recept och jag kan tänka mig att kakorna är mkt goda :) jag gjorde kakor med svarta bönor härom veckan och de blev en hit, ska verkligen testa dessa. tack för receptet :)

ha en bra vecka :)

Henrik - En salig soppa sa...

Roligt att bönorna kommer in i bakningen! Aldrig hört innan. Kanske det är en del av tjusningen med maten, att man aldrig slutar lära :)

Oh my green darling sa...

Livsfarligt att läsa din blogg! Det blir så mycket man vill baka och laga:) Gillar verkligen kikärtor i sötsaksrecept.

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Jag har också bakat med kikärtor! Passar bra i både mjuka kakor och småkakor :)

Kjersti sa...

Härligt recept! Mitt "paradnummer" är en mjuk kaka med just kikärtor och potatis, och ingen kan ana vad den innehåller. Just idag har jag faktiskt en glutenfri och barnvänlig mjuk banankaka, som kan rekommenderas. Ha det bra!

Sara på Vardag.nu sa...

Spännande recept, de här sparar jag direkt!

Anonym sa...

Åh, två nyttiga kakrecept i rad, I like! Jag älskar kikärtor så för min del hade det inte gjort något om kakorna smakade lite kikärtor, men det är ju kanon för dem som inte är lika förtjusta. Jag får snöra på mig förklädet i helgen tror jag och ha en egen liten nyttig sötsaks-kurs med dina recept hemma i köket. =)

Anonym sa...

Åh, vad sugen en blir på att testa detta! Har du (eller någon annan) något bra tips på vad man kan ersätta jordnötssmöret om en inte tål det? Tahini? Tack för en mycket inspirerande blogg! /helena

Ann-Louise sa...

@ M: Jag älskar kakor med svarta bönor i! Hoppas du gillar dessa och ha en grym vecka.

@ Henrik: Eller hur?! Matvärlden är oändlig och ju mer man lär sig ju mer finns det kvar att upptäcka. :)

@ Oh my green...: Haha! Kul att du gillar recepten och jag hoppas att det smakar.

@ Marja: Aha! Jag har inte provat att baka mjuk kaka med kikärtor än men brownies blir sjukt goda.

@ Kjersti: Oooo vad gott! Ska genast kolla in recepten. Tack!

@ Sara: Yay!

@ Linda: Jag har tagit fram recept med fokus på just nyttiga mellanmål till kids på sistone och därav flera sneaky recept. ;) Hoppas du gillar dem och till hösten håller jag kursen igen.

@ Helena: Istället för jordnötssmör hade jag använt cashew-, hasselnöt- eller mandelsmör. Tahini har en för stark och skarp smak för just de här kakorna. Ett annat alternativ är att göra egen "nötsmör" på solroskärnor. Lycka till med bakandet! :)

Anonym sa...

Hej!

Jag tycker att din blogg är inspirerande och jättekul att följa! Jag undrar dock lite över alternativ som du beskriver som nyttigare än andra. I det här receptet skriver du om kokossocker som ett bättre alternativ än socker. Det är det väl inte? Och särskilt lämpligt för diabetiker är det väl heller inte? Jag har inte hittat någon bra källa på vad kokossocker innehåller, bara ett par debattinlägg som säger att de innehåller fruktos. Om det stämmer omvandlas ju det till glukos i levern... Alltså socker som socker.

/Susanna

karin - trattoria sa...

Vilka underbara kakor! Du är en mästare! :D

Ann-Louise sa...

@ Susanna: Vad kul att du gillar bloggen! När det gäller kokossocker så anser jag att det är ett nyttigt alternativ när man vill baka sötsaker dels för att det fortfarande innehåller sina mineraler och vitaminer och dels för att det har ett förhållandevis lågt GI, 35 jämfört med fruktos som har GI 100. För diabetiker innebär detta att blodsockeret inte stiger lika snabbt, som om de äter kakor bakat på raffinerat socker. Att kakorna dessutom är bakade på kikärtor (GI 33) jämfört med vitt mjöl (GI 70) gör dem också skonsammare för diabetiker (och alla oss andra). Kakorna är även bakade på enkel- och fleromättade fettsyror.Angående energimängden så är den hög och precis som alltid när det gäller kakor så ska man äta dem med moderation. Eller hur var det nu? ;)
För barn som rör på sig mycket så behöver de mycket energi och då vill jag att maten de äter även innehåller så mycket vitaminer, mineraler och fibrer som möjligt. Jag hoppas att detta ger dig lite större klarhet i hur jag resonerar.

@ Karin: Tack tack och jag hoppas att vi sammanstrålar snart!

Anonym sa...

Tack för en härlig blogg!
Här kommer ett önskemål från en daglig läsare: att få läsa ett alternativt rabarber-jordgubbspajrecept!
Alla traditionella recept innehåller ju så mycket socker och smör....
Vore toppen såhär i försommartider!

Tack tack :)

Ann-Louise sa...

@ Anonym: Ah! Det var en bra idé. Jag lovar att klura ut ett recept snart. :)

Sophia sa...

Kan man byta ut kokossockret mot något annat? Har läst att kokossocker inte är bättre utan innehåller mer fruktos än vanligt socker och därför är sämre för hälsan...
I övrigt, tack för en inspirerande blogg! :)

Ann-Louise sa...

@ Sophia: Jag gillar att använda kokossocker då det är ett oraffinerat sötningsmedel med förhållandevis lågt GI och som innehåller en mängd mineraler. Om du inte vill använda det så går det bra att ersätta kokossockret med honung eller lönnsirap. Då skulle jag även minska mängden med ca 20% då kokossocker inte är lika sött som andra sötningsmedel. Lycka till! :)

Emmi / Blauauge sa...

Jag bytte ut kokossockret (eftersom jag inte hade nåt hemma) mot 0,75 dl acaciahonung (som jag hade hemma). Eftersom den är så lättflytande blev smeten väldigt rinnig och svårklickad. För att råda bot på det dubblade jag mängden kikärtor (4 dl totalt) och det gick alldeles utmärkt! Kakorna blev saftiga och goda utan att kikärtssmaken slog igenom. Min sambo tyckte dock att de inte var tillräckligt söta men det får stå för honom, gottråttan. Jag gillade den lite salta nötsmaken tillsammans med chokladen (som var mörk med hög kakaohalt).

Nea sa...

Vilken konsistens ska kakorna ha? Mina blev verkligen goda, men väldigt kladdiga.

Unknown sa...

Gudomliga!

Fiff sa...

Nu har jag bakat dessa spännande kakor :-)
Men jag slängde i några msk kakao, och mer salt. Det blev supergott!
Smakar som brownies men bättre! Krispiga utanpå och kladdiga och saftiga inuti :-)
Tack för världens mest inspirerande blogg!

Anonym sa...

Hej! Om man vill försöka sig på att värma i en mikro, hur lång tid och vilken effekt är lämplig?