5 maj 2013

Ägg- & ostquesadillas med knaperstekt kapris

Här kommer receptet på mina ägg- och ostquesadillas som jag lovade er för några dagar sen. Jag älskar att fylla mina quesadillas med just ägg så att de blir lite matigare men utan att bli för tunga. Den smakrika osten Comte hade barnens pappa med sig hem från en resa till Lyon. Toppade med salta och knapriga kapris och en klick turkisk yoghurt är dessa perfekta att ha med på vårens utflykter. Eller servera dem som ett matigt tillbehör till en värmande soppa om det är kallt och ruggigt ute.


3 quesadillas

6 tortillabröd
4 ekologiska ägg
2,5 dl riven stark ost ex. Compte eller Gryère
1 dl kapris
flingsalt och nymalen svartpeppar
olivolja att steka i

Till servering:
Turkisk eller grekisk yoghurt

Gör så här:
Skölj av kaprisen i rinnande vatten och torka av dem med hushållspapper. Stek dem hastigt i lite olivolja i en stekpanna tills de får lite färg. Ställ åt sidan. Vispa ihop äggen och smaksätt med salt och peppar. Värm lite olivolja i en stekpanna, helst samma radie som tortillasbröden. Häll i 1/3 av äggsmeten i pannan och fördela jämt på hela stekytan. Låt stelna i ca 10-15 sekunder. Toppa äggsmeten därefter med ett tortillabröd (innan äggsmeten har hunnit stelna helt) och stek i ytterligare någon minut, tills ägget har stelnat. Vänd försiktigt på tortillan så att brödsidan är vänd neråt i pannan. Toppa äggsidan med 1/3 av den rivna osten och lägg på ett till tortillasbröd. Stek en stund, tills brödet har blivit gyllenbrunt och vänd därefter quesadillan så att den andra brödsidan är vänd neråt. Stek i ytterligare någon minut. Upprepa detta med resten av ingredienserna. Skär dina quesadillas i mindre bitar. Strö över kapris och servera tillsammans med turkisk eller grekisk yoghurt. De är goda både varma som kalla.

8 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Stekt kapris, vad spännande! Jag svårgillar kapris, men har aldrig kommit på att tillaga den på detta sätt. Det måste testas!

Ann-Louise sa...

@ Frk Dill: Jag åt kapris för första gången på en pizza i Falköping, efter en öl eller två. Då tyckte jag om dem i små, små doser. Numera är jag en kaprisslukare. :)

Charlotta Ljungblad sa...

Stekt kapris, vad ljuvligt! Jag älskar kapris på typ alla sätt så det här passar mig perfekt. Hurra!

Oh my green darling sa...

Så himla smart att fylla med ägg. Vi älskar rätten men tycker ibland att den blir lite för lätt, då är ju ägg helt perfekt!

Ann-Louise sa...

@ Charlotta: Vad glad jag blev av att se ditt glada ansikte idag! Förutom att dessa är finafina på picnic:en så är de suveräna att packa ner i lunchlådan. :)

@ Oh my green darling: Prova vetja och berätta gärna vad du tyckte! :)

Anonym sa...

Det här påminner mig om när jag backpackade i Indien och vi brukade ta med oss matsäck på bussresorna i form av omelett inrullad i en chapati. Urgott! Har många gånger tänkt att jag skulle reproducera denna rätt hemma, men jag väljer nog din istället =)

Sara på Vardag.nu sa...

Smart med ägg i quesadillan, det tipset ska jag komma ihåg. Tack!

Ann-Louise sa...

@ I love fruktsallad: Det där låter ju helt förträffligt och nu blir jag sjukt ressugen...

@ Sara: Prova vetja! ;)