28 mars 2013

Fruktremsor


Nu är det hög tid att börjar göra eget påskgodis! Fruktremsor är både roliga att äta och enkla att göra. Arbetsinsatsen är minimal men de behöver lång tid på sig för att torka i ugnen. Runt åtta timmar för att vara mer exakt.

I USA är fruktremsor (fruit leather, roll-ups) ett populärt snack, men i Sverige är det nästan bara René Voltaire som distribuerar dem. Mina är gjorda på enbart frukt som man först gör en puré av, som därefter torkas i ugnen. Smakkombinationerna kan varieras i det oändliga. Rött godis är alltid uppskattat av barn och därför valde jag att göra mina fruktremsor på hallon, mango och banan. Smaka gärna av purén för att justera sötman. Om du använder syrligare frukter kan det vara gott med lite agave nektar eller honung i. Banan skänker också mycket sötma. Du kan även smaksätta dina remsor kanel, kardemumma, kokosflingor eller varför inte vanilj. Annat godis som åker ner i Veras påskägg i år är aprikoskolor och skinny buckeyes. Förhoppningsvis blir det några bitar över till mig och barnens pappa också…

Glad påsk allihopa!

En panna
Ca 5 dl fruktpuré av valfri sort. Jag använde mig av 1 paket frusna ekologiska hallon, en färsk mango och två fair trade bananer. Då blev det en lite klick puré över som Vera och Allan fick dela på.

Gör så här:
Värm ugnen till 70° eller så lågt du kan. (Om du har för hög värme så kan kanterna brännas.) Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Mixa din puré slät. Fördela den på bakplåtspapperet med hjälp av en slickepott. Grädda i mitten av ugnen i 5-8 timmar. Släpp gärna ut fukt ur ugnen ett par gånger under gräddningen. (Jag torkade av fukt från ugnsluckan.) Godiset är klart när purén inte längre är kladdig i plåtens mitt. Skär lädret i smala remsor eller rektanglar och rullar ihop medan de fortfarande är varma. Förvara dem i en lufttät burk i upp till en månad.

25 kommentarer:

Ida sa...

Whao, måste göras!

Mat för en dam sa...

gud vad fiffigt!!

Anonym sa...

Jag tror att jag har sett ett liknande recept i någon av systrarna Esenmanns böcker - det ser ju bara för häftigt ut! Nu gäller det bara att planera så att man är hemma/inne så länge åt gången att man hinner vakta ugnen - det ser ju ut att bli härligt påskväder:)

Glad påsk önskar jag dig!

Kim sa...

Häftigt!

Glad påsk önskar jag dig och familjen.

Olivia sa...

Yummi, nice tips!

Ann-Louise sa...

@ Ida: Prova vetja! Vera har redan ätit upp hälften...

@ MFED: :D

@ Livsaptit: Deras kokböcker har jag missat men jag ska ta mig en titt nästa gång jag är i bokaffären. Man kan även låta purén stå i ugnen över natten så kan du vara ute i det vackra vädret dagarna i ända.

@ Kim: Jag tänkte på dig idag när jag var i Majorna med familjen. Du måste prova remsorna och glad påsk!

@ Olivia: Varså god! :)

Miss H sa...

Jo det är väl bara Renee som har de i Sverige och hon kallar dom hallonremmar. Låter urgott och nåt osm är hämtat ur godisaffären i Pippi Långstrump! =)

Annars hittar man nog bara sockriga sådana i godishyllan som sura remmar och godis snören!

Trollmamma sa...

Kan man göra sånna här med vilka bär/frukter som helst? Även sånt som varit fryst? Jag har massor jordgubbar o vinbär i frysen som jag inte vet vad jag ska göra av...

Anonym sa...

Åh, du är en min godis- rock star! Så mycket fint och gott!

Mikaela de Ville sa...

Vårt favoritgodis här i NYC! Måste prova att göra eget. Men det får bli hemma i Sverige. Tycker det är otäckt det här med långbak i gasugn...

Charlotta Ljungblad sa...

HURRA! De här ska jag helt klart göra, jag missbrukar ju de från RV men de är så hiskeligt dyra...

Ann-Louise sa...

@ Miss H: Det låter som ettbra betyg. :)

@ Trollmamma: Absolut! Men tänk bara på att söta puren med honung eller dylikt när du använder syrligare frukter.

@ Moma: Gött att höra. :)

@ Mikaela: Oooo, gasugn låter läskigt. Men undra om man istället skulle kunna göra dem i en stekpanna, på bakptspapper på lååååg värme? Berätta gärna om du provar!

@ Charlotta: Man känner sig lite rånad efter att man har mumsat i sig hennes på några sekunder. Jag tror att du skulle älska de här!

tina sa...

Fruktremsor har jag köpt, men aldrig tänkt tanken att det är så lätt, eller ens att man kan, göra själv. Du är ett geni!

mumsfillibaba sa...

Vilken grej!

Ann-Louise sa...

@ Tina: Nästa steg - ett nobelpris i kemi? ;)

@ Sofie: Superenkelt men kräver bara lite tid.

Lisa sa...

Låter ju fantastiskt! Tror du man kan frysa dem när de är färdiga för att få dem att hålla längre?

Marika sa...

jag gjorde mina och var så nyfiken på hur det skulle gå. men jag vet inte, någonstans blev det fel och de blev alldeles för hårda och gick inte att rulla. lyckades tydligen bränna dem. eller någonting. så tråkigt.

Ann-Louise sa...

@ Lisa: Det behövs inte. De klarar sig länge i en vanlig burk i rumstemperatur.

@ Marika: Va tråkigt. :( Det låter som om de blev lite för torra. Hur smakade de? Huvudsaken är ju att de blir goda. :)

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Maria sa...

Jag gjorde med hallon, banan och ananas och det blev verkligen jättebra! Någon som har provat att göra flera plåtar i ugnen samtidigt?

Ann-Louise sa...

@ Maria: Oooo - vad gott! Använde du vanlig burkananas då? Jag har inte provat att ha flera plåtar i ugnen samtidigt men jag kan tänka mig att det går bra, bara man byter placering på dem ett par gånger under gräddningstiden. Berätta gärna om du provar.

Lisa sa...

Å jag blev så inspirerad av dina fruktrullar och försökte mig på att göra egna efter ditt recept.. Något gick tyvärr fel. Jag måste ha brett ut ett för tunt lager eller något men efter inte ens 3 timmar i ugnen på 50 grader var de nästan brända och blev stenhårda och gick inte att rulla och smakade blä. Hur vet man när de är klara? Hur tjockt lager smet ska man ha?

Ann-Louise sa...

@ Lisa: Vad tråkigt. :(
Jag använder ca 5 dl pure till en vanlig ugnsplåt. Remsorna är klara när puren har stelnat helt i plåtens mitten. Din ugn kanske har svårt att hålla låga temperaturer? Prova att ha ugnsluckan öppen någon cm nästa gång så går det förhoppningsvis bättre.

Linda L sa...

Det blev bra - svårt att sluta äta! Det är väl inte meningen att man ska dela med sig till sitt barn? ;-)
Nästa gång provar jag fler plåtar i vår varmluftsugn! Och så ska jag skaffa mango, fryst borde ju funka fint :-)

Unknown sa...

Sonen föredrar med jordgubbar. Suveränt godis. <3