22 mars 2013

Zesty zucchinibiffar

Jag har många gånger haft problem med mina zucchinibiffar. Istället för frasiga och fasta har de blivit geggiga och gått sönder. Allt eftersom har jag lärt mig att om man pressar ur vätska ur den rivna zucchinin så håller biffarna ihop bättre. Kokosmjöl suger upp mycket vätska och genom att även använda detta i smeten så har mina biffar blivit betydligt fastare, men ändå lätta.

De här biffarna är en glutenfri vidareutvecklig av mina broccoli piff-biffar, om ni minns dem. Biffarna är goda både varma och kalla och är superba att servera antingen som mellanmål eller middag. Du kan börja ge dem till din bebis redan från 10 månaders ålder, uppskurna i mindre bitar. Vill du bjuda några vuxna på biffarna? Släng i lite salt och peppar i smeten och servera dem som meze med en klick turkisk yoghurt till.

15 st
400 gram zucchini, ca 2 mellanstora
1 dl kokosmjöl (kan ersättas mot 1 ¼ dl ströbröd, helst fullkorn)
2 ekologiska ägg
zest från en citron
2 dl riven hushållsost
½ dl riven parmesanost
½ dl färsk basilika, grovt hackat
1 msk linfrön
(salt och peppar)

Gör så här:
1. Riv zucchini grovt. Låt stå i ett durkslag i minst fem minuter och pressa därefter ur så mycket vatten som möjligt.
2. Värm ugnen till 200°.
3. Vispa äggen poröst i en storskål.
4. Tillsätt de övriga ingredienserna och bland ihop väl med hjälp av dina händer.
5. Forma till små, runda biffar ca 4 cm i diameter och fördela dem på bakplåtspappret. Grädda dem i ugnen 20-25 min. Vänd dem efter halva tiden.

Serveras varma eller kalla, gärna med en stor klick turkisk yoghurt.

6 kommentarer:

Ella sa...

Men oj så gott. Jag älskar zuchini!

Alexandra sa...

Ser supergoda ut! Gjorde något liknande till lunchlådorna i förra veckan :)
Storgillar din blogg och har en fråga,vi har startat en blogg grupp "Matbloggare i Skåne"..men jag har hört om en matbloggsgrupp i Göteborg, men inte hittat varken blogg eller Facebooksida etc. Har jag hört totalt fel, eller finns det också någon större matbloggsgrupp i Göteborg.. någon som vet? :)

Ann-Louise sa...

@ Ella: :D

@ Alexandra: Självklart finns det en grupp för matbloggare i Göteborg! Sök på Matbloggare i Göteborg. :)

MFED sa...

Vilka härliga biffar! Vad sugen man blir:)

Maria sa...

Åhh ser jättegoda ut!!
Underbara saker här på din blogg ju!!
=)

Sanna Granqvist sa...

Jag gjorde utan parmesan och citron, för det hade jag inte hemma nu - Men det blev verkligen hur gott som helst! Superhärligt blogg detta alltså!