17 december 2012

Libanesisk linssoppa med harissa


Som en kontrast till all julmat bjuder jag er på en uppfriskande libanesisk soppa. Harissa är en nordafrikansk krydda som görs av chilipeppar, spiskummin, koriander, salt, vitlök och eventuellt andra kryddor. De torkade kryddorna värms i en torr stekpanna för att därefter mortlas till ett pulver. Till sist mortlar man ihop det med chilipepparn och vitlöken till en mörkröd pasta. Jag plockade på mig en påse med harissapulver för ett tag sen och har precis börjat experimentera med den i köket. I den här soppan har jag gjort det enkelt för mig och stekt ihop kryddblandningen med löken för att få med de heta och uppfriskande smakerna. Rör ner en stor sked turkisk yoghurt precis innan servering för ett krämigt och syrligt inslag.

Ursprungsrecept från boken Saras kök.
4 pers
2 gula lökar
2 potatisar
4 vitlöksklyftor
3 dl röda linser
2 grönsaksbuljongtärningar
1 1/2 l vatten
1 citron
2 tsk spiskummin
1 1/2 tsk harissapulver
salt och peppar

Till servering: turkisk yoghurt

Gör så här:

Skala och skär löken & potatisen i mindre bitar. Skala & skiva vitlöken tunt. Skölj linserna. I en stor kastrull stek lök och kryddor i lite olivolja tills löken blir genomskinlig. Den ska inte ta färg. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare en minut. Tillsätt linser, potatis, vatten och buljongtärningar i en kastrull. Låt koka i 20 min under lock på svag värme. Mixa med en stavmixer till en slät konsistens. Smaksätt med pressad citron precis innan servering och smaka av med salt & peppar. Servera gärna soppan toppad med en stor klick turkisk yoghurt.



7 kommentarer:

Kim sa...

Harissa har jag också upptäckt! Diggar den helt klart. Köpte dock någon santa maria-variant, så det är väl lite oklart hur "genuin" den är.
God är den hur som helst!
Och vet du, harissan hamnade senast igår i en linssoppa här också!

Ann-Louise sa...

@ Kim: Great minds think alike!

Charlotta sa...

Och jag köpte harissa förra veckan, haha! Perfekt med recept eftersom jag har funderat på vad jag ska göra med den =) God jul till dig! KRAM!

Anonym sa...

Har harissa på tub, nån gissning om hur mkt man bör använda isåfall? Den är mäkta het - men kanske kör man rakt av ändå?

Ann-Louise sa...

@ Charlotta: God jul & hoppas att det smakar!

@ Anonym: Testa med att röra ner en liten mängd vetja!

Susidus sa...

Det blev jättegott!

Anki sa...

Det här var ju ett härligt recept i höstrusk- och förkylningstider! Enkelt, billigt och gott.