31 oktober 2012

Masserad grönkål med ugnsrostade rödbetor och granatäppeldressing


Jag har en egen stadsodling. Den är inte stor men i år har jag stolt kunnat skörda min alldeles egna grönkål. Vera har hjälpt till med att vattna grönsakerna vilket har varit hennes viktiga uppgift. Med en del av skörden gjorde jag denna sallad med masserad grönkål, rödbetor och granatäppeldressing. Granatäppelsirap är trots sitt namn inte söt utan syrlig i smaken. Ihop med lönnsirap och de söta rödbetorna blir det en frisk balans mellan smakerna.

Rödbetorna stoppade jag in i ugnen innan jag och Allan begav oss ut på en förmiddagspromenad. Därefter kunde jag snabbt slänga ihop en näringsrik lunch till mig själv. Till salladen åt jag ugnbakad lax och salladen passar även fint ihop med ugnsrostad rotselleri med chèvreost eller quesadillas med sötpotatisröra.

2 stora eller 4 mindre portioner
400 g rödbetor, skrubbade och delade i klyftor
3 msk extra virgin olivolja
1 tsk granatäppelsirap (kan ersättas med 3 tsk balsamicovinäger)
1 tsk lönnsirap
½ tsk torkad dragon
½ tsk flingsalt
nymalen svartpeppar
en stor bunt färsk grönkål (ca 1 liter)
½ avokado
½ citron
en rejäl nypa flingsalt
8 körsbärstomater, delade
½ dl rostade pumpakärnor

Gör så här:
I en glasflaska med lock skaka ihop olivolja, granatäppelsirap, lönnsirap, ½ tsk flingsalt, dragon och svartpeppar. Lägg rödbetsklyftorna på ett stort bakplåtspapper och häll över dressingen. Knyt ihop till ett paket och grädda i mitten av ugnen på 200° i 1 timme, tills klyftorna är mjuka.

Skär bort venen i mitten på grönkålen och skär bladen i mindre bitar. Lägg kålen i en stor skål tillsammans med avokado, citronjuic och salt och börja massera kålen. Du vill massera tills avokadon har mosats sönder och arbetats in i kålen. Efter ett tag kommer kålen att mjukna. Massera sammanlagt i ungefär tre minuter. Efter att kålen har fått sin massage låt den vila i kylen i minst 20 min. Då kommer citronen att "tillaga" kålen.

När rödbetorna är klara blanda ihop dem tillsammans med den masserade kålen och tomaterna. Ringla över dressingen som blir över från de rostade rödbetorna och toppa tillslut salladen med rostade pumpakärnor. Servera!

10 kommentarer:

Kim sa...

Nämen, nu har jag dreglat alldeles för mycket över recept med granatäpplesirap. Nu får jag göra slag i saken och handla en flaska.

Plommonet sa...

Jag blir alldeles lycklig av den bilden - det bara sprudlar bra energi ur den salladen! Ugnsrostade rödbetor glömmer jag av i perioder, men nu är det definitivt dag igen känner jag! OCH jag såg att Coop på Backaplan har början att ha grönkål i butiken redan, hurra! :)

Ann-Louise sa...

@ Kim: Gör det, gör det! Sirapen är himla rolig att leka med i köket och man vet aldrig riktigt hur sakerna kommer att bli. :D

@ Plommonet: Vad glad jag blir - tack snälla du! :) Helt otroligt att det finns grönkål på Coop. Kan det vara så att en grönkålsrevolution är på gång i Sverige?!

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Läckert:)

tina sa...

Tack för tips om vad jag ska göra med min flaska granatäpplesirap (annat än att smygsmutta i kylskåpet).

mumsfillibaba sa...

Ljuvligt! Får nog leta rätt på lite grönkål!

Anonym sa...

Hej
jag har en fråga. Måste man ha avokado? Om det är för fettets skull, kan man ersätta med en smakrik olja?
Mvh
Angelika

Ann-Louise sa...

@ Angelika: Avokadon är dels till för fettets skull men även för att skänka en krämighet. Om du inte får tag på avokado går det bra att byta ut den mot en god olja men rätten blir inte lika krämig då.

Anonym sa...

Tack för ditt svar! Det är inte det att jag inte får tag på avokado - gillar inte avokadogojs i sallader. Jag kan ju prova - kanske gillar just den!
Ser att du skall ha en julkurs, är tyvärr inte på plats då, men hoppas kunna komma en annan gång.
Mvh
Angelika

Ann-Louise sa...

@ Angelika: Om du inte gillar avokadogojs så tycker jag absolut att du kan utesluta det, eller kanske bara gojsa till en mindre del av salladen. ;)
Vad synd att du inte kan komma på julkursen. Till våren kommer jag att hålla fyra nya kurser så då kanske vi ses? Lycka till med maten!