19 augusti 2012

Fiskburgare med mangosalsa och avokado


Ofta får kockar frågan om vad deras favoriträtt är. Jag älskar så många olika rätter att jag aldrig skulle kunna välja ut just en. Istället är jag periodare. Just nu är fiskburgare med mangosalsa min absoluta favoriträtt. Helst vill jag avnjuta den tillsammans med perfekt mogen avokado och en massa grönt, mellan två bitar ugnsrostat bröd. Vera är lika förtjust i burgarna som jag och hennes pappa och sist jag lagade dem åt hon fyra stycken. Hennes gjordes utan chili och svartpeppar och istället för het mangosalsa fick hon mangobitar. Easy-peasy mat som alla blir glada och mätta av.

6 stora burgare alt. 5 stora och 4 miniburgare

400 g vit fisk
250 g lax
1 ägg
1 gul lök, hackad
½ dl ekologisk vispgrädde
1 lime, zest och juice
ca 2 tsk färsk röd chilifrukt, finhackat (mängd beroende på styrka)
flingsalt och nymalen svartpeppar
kokosolja alt. olivolja att steka i

Tillbehör:
mangosalsa
avokado
salladsblad
gurkstrimlor
tomatskivor
några limeklyftor
bröd

Gör så här:

Stek löken på medelvärme i olja tills den är genomskinlig. Blanda fisk, ägg, lök, grädde, lime, chili, salt och peppar i en blender eller matberedare tills fisken bildar en färs. (Om du ska göra burgare till kidsen ta undan färs till dem innan du blandar i chilin och pepparn.) Forma till 6 biffar (eller några stora och några små)och lägg dem på bitar av bakplåtspapper, ca 8x8 cm. Detta underlättar när du ska vända ner burgarna i stekpannan. Värm olja i en stor stekpanna. Vänd ner burgarna i stekpanna och stek på medelvärme på bägge sidor i ca 6 minuter.

Ringla över lite olivolja på samtliga brödhalvor och rosta överst i ugnen tills de är genomvärmde och fått lite färg. Montera ihop din fiskburgare genom att mosa avokado på ena brödhalvan. Toppa därefter med salladsblad, tomatskivor, burgare, mangosalsa och slutligen gurkstrimlor. Servera tillsammans med några limeklyftor och varför inte ett par bitar färsk persika till efterrätt?



7 kommentarer:

Sonja Kidron sa...

Mums, mums, mums!! :))
Vilken underbar måltid och jag förstår absolut att det här är en av dina absoluta favoriter!!
Ser både spännande, färgrik och otroligt läcker ut!
Det här är definitivt ett recept att spara!

sofia sa...

Låter gott och detta ser ju ut som värsta konstverket! Positivt sett alltså =)

Bettina sa...

Aldrig tänkt på kombinationen fisk+mango förut! Tack för tipset! Kan då passa på att tipsa om balsamvinäger med mangosmak som dressing, det är supergott!

http://bettinahallerladaommat.wordpress.com/2012/07/24/kyckling-med-soltorkad-tomat-mozzarella-basilika-och-persiko-och-mangosallad/

Joacim sa...

Fint! Vi gör den nästan exakt likadan, tror vi fick vårat recept från boken Junkfood på riktigt. En klar favorit här också och nu tror jag vi blev tvugna att laga den väldigt snart igen!

Miss Marie sa...

Jösses vad gott det där ser ut! Det ska jag prova!

Ann-Louise sa...

@ Sonja: :D

@ Sofia: Tack snälla!

@ Bettina: Tack för tipset! Det vill jag genast prova.

@ Joacim: Du får återkomma med ditt recept - jag blir genast nyfiken. :)

@ Miss Marie: Prova vetja!

Elin sa...

Underbara bilder! Jag läser ofta här men är lite slarvig på att kommentera. Rekommenderar alla som vill ha tips på läsvärda matbloggar att kika in här! Trevlig helg!