28 maj 2012

Rustik rabarber- & nektaringalette

Med en bunt nyskördad rabarber kom min mamma på besök i förra veckan. Sen dess har jag tänkt på rabarberpaj varje gång kylskåpet har öppnats. Igår, på morsdag slog jag till med att baka en enkel och rustik rabarbergalette. Efter att ha influerats av det här förföriska receptet av Sarah B valde jag att använda kokosolja istället för smör i skalet. Jag föredrar bakverk som inte är överdrivet söta och i det här receptet får pajen en mild sötma från lönnsirapen samtidigt som du slipper en sockerchock efteråt. Varför inte servera pajen till frukost tillsammans med en stor klick turkisk yoghurt eller som efterrätt tillsammans med vaniljsås eller glass. Lek runt med receptet och byt gärna ut frukten efter tycke, smak och säsong, liksom mjölsorten i skalet.

4-6 port.
Inspiration hämtat från MNR.
Pajskal
2,5 dl havregryn
1 dl dinkelmjöl, fullkorn
½ dl rostade hasselnötter
1 msk vallmofrön
1/3 tsk flingsalt
1,25 dl kokosolja, väl nerkyld
2 msk lönnsirap
ca ½ dl iskallt vatten, ev. mindre
1 ekologiskt ägg, lättvispat
lite rårörsocker (ex. Sucanat) att strö ovanpå
en näve rostade hasselnötter, grovt hackade

Fyllning
½ dl dinkelmjöl
3 msk lönnsirap
5 dl rabarber, skurna i mindre bitar
5 dl nektarin, skurna i tunna skivor
1 tsk malen kanel
1 tsk vaniljpulver
(Som du ser på bilden så hade jag även i ett äpple i pajen men jag hade föredragit den med bara rabarber och nektariner.)

Gör så här:
1. Mixa havregryn och hasselnötter i en blender alt. matberedare tills de blir till ett mjöl. Tillsätt dinkelmjöl, salt och vallmofrön och blanda ihop allt väl. Tillsätt kokosoljan och pulsera ihop tills du får en gryning massa. Häll i lönnsirap och kallt vatten, en msk i taget och blanda ihop allt så att du får en sammanhållande deg. Var försiktig så att du inte blandar ihop degen för mycket och använd så lite vatten som möjligt för att få ihop degen. Häll över den på en bit plastfolie och forma degen till en stor puck. Täck med plastfolie och låt stå kallt i minst 30 minuter.

2. Under tiden som degen vilar i kylen blanda ihop mjöl, kanel och vaniljpulver i en liten skål. Häll ner frukten i en stor skål och häll på lönnsirapen. Blanda väl. Strö över mjölblandningen och rör ihop allt väl.

3. Kavla ut degen till en rund cirkel på ett bakplåtspapper. Häll frukten i mitten och vik in kanterna. Det får gärna ser slarvigt och rustikt ut. Pensla skalet med ägg och strö över lite rårörsocker. Anpassa mängden till hur söt du vill ha din paj. Värm ugnen till 175 grader. Grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter, tills pajen har fått fin färg och frukten är genomgräddad. Låt svalna en stund och toppa med rostade hasselnötter. Servera förslagsvis tillsammans med turkiskt yoghurt, hackade hasselnötter och sist men inte minst lite extra lönnsirap.

10 kommentarer:

Katarina sa...

Vilken härligt rustik galette! Låter mycket god!

Martina sa...

Jisses så gott det ser ut!!

Matarkivet sa...

Underbart!

Ann-Louise sa...

@ Hovkonditorn: Tack tack!Det är skönt med slarviga bakverk som man inte behöver pilla med för mycket.

@ Martina: Tack för de snälla orden. :)

@ Matarkivet: Jag har en sista bit kvar i kylen som jag tänker äta upp efter jobbet idag...

Moma sa...

Vilka härliga bilder, det ser väldigt gott ut!

Elenore (E) sa...

I just fainted and went to heaven;)

Å, fina fina du! TACK för din underbara kommentar på Earthsprout! Jag visste inte att du var gravid och dina ord lämnade mig med världens storsta leende! GRATTIS <3 <3 <3

Vilken ära att få ge både dig och grodden i magen näring med hjälp av chokladen;)

Varm kram!

tina sa...

Dina foton skulle kunna få mig att vilja äta precis vad som helst!

Marja sa...

Sv: jordnötter och choklad är verkligen super. Lägg på nyttigt kokosfett och det hela blir ännu bättre!

Nu ska jag också baka med rabarber:)

http://bakasockerfritt.blogg.se/

Tove sa...

Detta skall provas idag när jag får besök av en kär gammal vän!

Ann-Louise sa...

@ Moma: :D

@ Eleonore: Tack ska du ha för din fina och inspirerande blogg! Så fort jag har fått hem min beställning på kakaosmör så ska jag laga dina & Sarahs choklad.

@ Tina: Haha! Jag hoppas att det är ett positivt omdöme. ;)

@ Marja: Lycka till med baket!

@ Tove: Jag hoppas att du & vännen kommer att gilla galetten!