13 maj 2012

15-minuters nässel-, persilja- & citronpasta


Slottsskogen har förvandlats till min alldeles egna skattkammare. Idag var jag där för andra gången på jakt efter brännässlor och jag hittade mängder. Till skillnad från att plocka svamp eller bär så är konkurrensen minimal och jag kan i lugn och ro skörda mina guldblad.
Middagen blir färdig på en kvart med den här enkla rätten. Perfekt när man hellre vill vara ute i solen och leka. Om du råkar ha lite mera tid över så laga gärna ugnsrostad blomkål och kikäter med parmesan till. Smakerna passar ypperligt ihop och detta har snabbt blivit en favoriträtt hos Vera.
4 port.
en näve färsk persilja
3 dl späda nässlor (kan ersättas med färsk spenat)
2 vitlöksklyftor
zest och juice från 1 ekologisk citron
3 msk extra virgin olivolja
0,75 dl solroskärnor
½ dl riven parmesan
salt & peppar
pasta för 4 pers.

Gör så här:
Förväll nässlorna i vatten. Skölj därefter av i kallt vatten och krama ur så mycket vatten som möjligt. Mixa solroskärnorna i en blender tills de blir smuliga. Mixa ihop med de övriga ingredienserna tills du får en pesto. Smaka av med salt och peppar. Koka pastan enligt förpackningen. Blanda ihop pasta och pesto i en stor skål och servera gärna toppat med ugnsrostad blomkål och kikärter. (Se recept nedan.)


Ugnsrostad blomkål & kikärter med parmesan
4 port.

1 blomkålshuvud, avsköljt
4 dl kikärter
6 vitlöksklyfter, lätt krossade med skalet på
1 dl riven parmesan
extra virgin olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar

Gör så här:

Värm ugnen till 225°. Dela blomkålen i mindre bitar, använd gärna bladen också. Strö ut blomkål, kikärter och vitlöken på en bakplåt. Ringla över med olivolja och smaksätt med salt och peppar. Blanda ihop väl så att alla bitarna täcks med oljan. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter, tills bitarna har fått fin färg. Rör gärna om efter halva tiden. Ta ut plåten och strö över parmesanen och grädda i ytterligare 5 minuter. Serveras förslagsvis tillsammans med pastan.

9 kommentarer:

KIm sa...

Tack för tipset! Snart slåss vi väl om nässlorna i Slottis ;)

Matarkivet sa...

Jag vill också hitta ett nässelställe!

Guuud så gott det ser ut på sista bilden - mums, mums.

Yevonde sa...

Åh den där pastan tänker jag prova. Nässlorna hoppar jag nog, det är jättegott, men jag är som en sån slö människa.. plockar aldrig svamp heller - fast dom är jag ärligt rädd för. :)

Amy's piece of cake sa...

Nässlor är en sak vi aldrig äter hemma... ska jag vara ärlig så vet jag inte ens hur jag ska hantera de stickiga sakerna!

Moma sa...

Jag har heller aldrig ätit nässlor, nästan så att jag skäms lite, hur svårt ska det vara att få ändan ur och testa?!

Anonym sa...

Måste testa att köra kikärtor i ugnen på detta sätt..kan tänka mig att de blir härligt sega. Klockren rätt!
//Emma

Ann-Louise sa...

@ Kim: Let the battle begin!

@ Matarkivet: När man väl börjar leta efter nässlor upptäcker man att hela stan kryllar av dem. Lycka till med jakten!

@ Yevonde: Då är det bara för dig att byta ut nässlorna mot färsk spenat så har du middagen klar med minsta möjliga ansträngning. :)

@ Moma: I år var första gång jag begav mig ut på jakt efter att ha tänkt göra det under flera år. Ibland behöver man en lång startsträcka... ;)

@ Emma: Salta och sega med en krispig yta - perfekt komplement till de övriga ingredienserna!

Anna sa...

Åh, blev jättesugen på att plocka nässlor! Är dom lika nyttiga hela tiden eller är det bara när dom är små?
Nu ska jag bara försöka hitta ett ställe med nässlor utan hundpink :)

Ann-Louise sa...

@ Anna: Haha! Med tanke på hur många hundar det är som rastas i Slottskogen där jag plockar mina så kan nog ett och annat blad ha blivit nerpinkat. Jag sköljde dock av dem flera gånger om och lätt dem ligga i vattenbad ett par gånger oxå.
Angående deras nyttighet så vet jag faktiskt inte hur det ligger till men jag kan tänka mig att de är som mest näringsrika medan de fortfarande är små.