24 februari 2012

Oi namul - kryddmarinerad gurka

Jag anar en ny mattrend i stan. Både Dubbel dubbel och Kino serverar för tillfället koreansk kryddmarinerad gurka som tillbehör. Ett mycket klokt val enligt mig. På Kino kan man knapra i sig gurkan tillsammans med en otroligt smakrik och god vegetarisk hotpot medan på Dubbel dubbel serveras den tillsammans med stans godaste dumplings, wontons och buns. Hemma i mitt lilla kök brukar jag duka fram gurkan som tillbehör till bibimbap, bulgogi eller en god stir-fry. Helt plötsligt så känns det som om en bit av Korea via New York har landat i lilla Götet. Ha en skön helg!

en sats
1 gurka
1/2 msk strösocker
1 tsk risvinäger
1 msk salt
1/2 - 1 tsk kodjokaro, koreansk chilipulver el cayennepeppar

Skär gurkan i tunna skivor och blanda ihop med övriga ingredienser. Om du har en mandolin går det på ett ögonblick. Låt stå minst 10 min innan servering så att gurkan tar åt sig marinaden. Förvara i kylskåp i upp till fem dagar.

16 kommentarer:

Plommonet sa...

Jaaa, har ni varit på Dubbel Dubbel nu? vad tyckte du, var det bra? Fick ni vänta länge på platser? Kino. Jag måste gå till Kino också... fast helt av allt skulle jag vilja bjuda in mig själv på middag hos dig någon gång, det slår nog det mesta. ^^

Första (och enda) gången jag lagade bibimbap, så gjorde jag färdigt allt och skulle bara flytta tallriken från diskbänken till köksbordet... men tappade allt upp-och-ner på golvet så tallriken gick i kras och jag fick göra om allt. Givetvis vrålhungrig. Sen har det inte blivit bibimbap igen. :P

Katarina sa...

Låter gott! Ättiksgurka är något jag växt upp med :)

Fröken Dill sa...

Snabbinlagda, pikanta grönsaker med asiatiska smaker, kan det bli bättre???

Moma sa...

Jag håller med Fröken Dill: kan det bli bättre? I lööv snabbinlagd gurka, gärna med mycket ättika så att den får ett schysst bett!

KIm sa...

Well hello gurkan. Verkar vara ett tillbehör i min smak!

Mrs Sunshine sa...

Gott! Får alltid med nåt liknande från vårt stammis-thai-takeaway ställe!!

mumsfillibaba sa...

Vill gå på dubbel dubbel!! En vacker dag....
Har gjort en thai-gurksallad några gånger med marinad på risvinäger och chili. Så god!! Ska nog testa dina gurkor nästa gång.

Hedda Nilsson sa...

Gjorde den här till middaggen idag, jättegod! Jag ska köpa en ny matberedare nu i veckan och tycker det är väldigt svårt att veta vad som är bra och inte. Har du några tips?

Ann-Louise sa...

@ Plommonet: Vilken Bibimbapkatastrof! Då måste vi ha en koreakväll snart där vi lagar mängder med god koreansk mat. :D
Jag och J. hade date-night på Dubbel Dubbel för nån månad sen och det var skit gott! Vi kom strax efter 6 och behövde vänta i ca 30 min. på bord. Under tiden drack vi bubbel och hade det hur bra som helst.

@ Hovkonditorn: Min mormor gjorde världens godaste inlagda gurka med persilja som vi alltid åt till söndagsmiddagen när vi hälsade på dem. Den här varianten är dock lite annorlunda. ;)

@ Frk Dill & Moma: Man kanske ska prova med lite ättika i nästa gång...

@ Kim: Du måste prova hotpoten på Kino nästa gång du är där. Och laga denna gurka hemma så klart.

@ Mrs: Sunshine: Aha! Det låter som att du ha ett utmärkt thai-ställe där du bor. :)

@ Sofie: Ta dig till Dubbel Dubbel snarast och under tiden ska jag prova att laga en thaigurksallad. :)

@ Hedda: Vad kul att gurkan blev god! Ang. matberedare så använder jag mig av min blender istället. Jag har en Kitchen Aid som jag älskar! Den är lite jobbigare att göra rent jfr med en matberedare då man inte kan ta loss bladet men annars är den suverän med en stark motor.

Åsa sa...

Ska du ha två matlagningskurser? :D Tipsar väninna om den för både stora och små men ser att det även står vegetarisk matlagning längst upp till hö här på din bloggsida. Dessvärre kommer man bara till en inloggningssida för Episerver när man klickar på den :/

Spännande! Lycka till med kurserna

Matarkivet sa...

Marinerad gurka är verkligen fräscht till asiatiska rätter, mums!

Ann-Louise sa...

@ Åsa: Tack för att du tipsade vännen! :D Kursen för vegetarisk matlagning började för snart en månad sen men förhoppningsvis blir det en ny till hösten.

@ Matarkivet: Helt klart beroendeframkallande. ;)

Anonym sa...

Tack för receptet! Det var gott, men det blev väldigt salt. Ska det verkligen vara en hel matsked?

Ann-Louise sa...

@ Anonymous: Det koreanska köket är känt för att använda mycket salt i matlagningen till skillnad från det vietnamesiska, thailändska eller kinesiska. Men om du tycker att gurkan blir för salt så minska för all del mängden. Det viktigaste är att du tycker att det blir gott. :)

Åsa sa...

Aha! Det har jag missat. Ligger lite efter i tiden och har inte riktigt hunnit med att läsa ikapp mig på dryga en månads matbloggsposter (typ några hundra) då januari mer eller mindre försvann i en dimma.
Hoppas kursen går bra och det blir fler framöver!

N sa...

Oj, eh.. jag vet inte vem som skrev receptet men i Korea använder man inte alls mycket salt. Däremot använder man alltid salt till att vätska ur grönsaker. Squash och gurka saltas med grovsalt och kramas sen ur innan man fortsätter.

Vi tillsätter aldrig salt i panchans då kryddor och gochujangen gör allt arbete.