17 januari 2012

Säsongens sista grönkål?

Nu börjar det bli svårt att få tag på färsk grönkål igen. Varför grönkålssäsongen enbart sträcker sig över julen i Sverige är för mig obegripligt. Grönkål är bland det nyttigaste man kan äta, fantastiskt gott och dessutom lättodlat. Ett förargligt mysterium…
Det enda jag kan hoppas på är att ni börjar efterfråga denna gudomliga grönsak i era affärer och att grossister börjar köpa in den året runt. I Göteborg säljs färsk grönkål fortfarande på Ecostore där jag köpte på mig en stor påse i lördags. Plommonet hade tipsat mig om en grönkålssallad hos Green Kitchen Stories som jag bara var tvungen att prova och DAMN vad god den var! Salladen var både söt och syrlig samt fylld med en massa knapriga godheter. Efter rekommendationer från Plommonet parade jag ihop rätten med lemony-lime hummus och morotsstavar. Andra serveringsförslag är sötpotatisquesedillas, asiatisk sej, kikärtssallad med rostad paprika eller mississippibollar. Jag arbetade om receptet en aning och här hittar du orginalet. Denna får ni bara inte missa!

Senap-, quinoa-, russin- och grönkålssallad


4 port.
2,5 dl röd, svart eller vitquinoa
flingsalt
4 msk olivolja
skalet och juice från 1 citron, helst ekologisk
2 msk dijonsenap
4 stora grönkålsblad, mittstjälken borttagen, och skuren i mindre bitar
0,75 dl gröna eller gula russin
0,75 dl rostade pecannötter (kan bytas ut mot valnötter)
granatäppelkärnor

Gör så här:

Vispa ihop olja, citronskal, juice och senap i en liten skål. Smaka av med salt. Lägg grönkålen i en stor skål och häll över dressingen. Massera in den i grönkålen i några minuter så att syran får bladen att mjukna något. Låt dra under tiden som du koka quinoan.
Skölj av quinoan i hett vatten. Koka upp den tillsammans med 5 dl vatten och en nypa salt. Sänk värmen till lågt och låt puttra i ca 15-20 minuter, tills quinoan ”svansar sig”. Blanda ner den varma quinoan och russinen i grönkålen och rör ihop allt. Toppa salladen med rostade pecannötter och granatäppelkärnor. Salladen kan serveras både varm eller kall och håller sig i 3-4 dagar i kylen.

12 kommentarer:

Katarina sa...

Jaa, vilken härlig sallad och man blir glad av färgen också!

Matarkivet sa...

Så läcker!!

Amy's piece of cake sa...

Underbara bilder och urläcker sallad!

Malin`s Diner sa...

Jag älskar dina bilder, så fina! Annorlunda recept, långt från vad jag brukar laga, men blir verkligen sugen när jag kikat runt på din blogg.
Tack för att du tittade in hos mig!

Kram Malin

Primal Life sa...

Hej! Oj oj va goda recept du verkar ha!!! Kikade in på din blogg sen du skrev på min... wow säger jag bara! Gud är kommer jag sitta och drägla imorn haha.. Den är rätten ser ju supergod ut :D
Kram!

MrsSunshine sa...

Gjorde nåt liknande med couscous i för ett litet tag sen. Såå härligt med dessa fina färger!

Ann-Louise sa...

@ Hovkonditorn: Det har vart en ovanligt grå vinter i GBG och då behöver man extra färggrann mat.

@ Matarkivet: Om du testar att byta ut grönkålen mot färsk spenat eller kokt broccoli kanske din mage inte blir ledsen. :)

@ Amy: Tack!

@ Malin: Kul att höra och välkommen åter snart. :)

@ Emma: Haha! Vad glädjande att höra att jag lyckades få igång ditt dreglande. ;)

@ Mrs Sunshine: Oooo... det måste jag prova. Tack för tipset!

Kim sa...

Härligt uppiggande sallad (och bilder som alltid)!
Sista grönkålen säger du? Shit... hur ska vi klara oss?

Ann-Louise sa...

@ Kim: Tack tack! Jag hittade ingen färsk grönkål varken i Saluhallen eller på Fram idag. Det kan vara så illa att det snart är slut i stan. :(

Tant Gul sa...

En nyttig och vacker sallad. Tror jag kan hitta lite grönkål fortfarande annars kan man väl ta något annat gott i sallads/kålväg..:-)

Plommonet sa...

Eller HUR, den är helt fantastisk! Nu längtar jag jättemycket efter den helt plötsligt. Mmmm... hoppas bara att det fortfarande finns grönkål på Ekostore! Annars kanske vi kan starta en grönkålsodling tillsammans? Det ska ju inte vara så svårt att få den att växa til sig... annars får jag nog emigrera till Amerikat! ^^

Fröken Dill sa...

Vilken sallad!
Trist med grönkålsäsongen. Jag har ytterligare några fler idéer och hoppas verkligen få tag i lite mer av den goda och nyttiga grönsaken...
Denna säsong SKA jag odla den för grönkål kan tydligen klara sig långt in på vintern i trädgården.