31 juli 2011

Svart rissallad med bigarråer och halstrad sejrygg

Det sägs att bigarråer inte har en säsong. De har ett ögonblick. Detta ögonblick pågår just nu och därför plockade jag nyligen åt mig en stor påse hos grönsakshandlaren. Receptet på denna färggranna sallad hittade jag i Heidi Swansons eminenta bok ”Super Natural Every Day”, som för övrigt är en helt ljuvlig bok. Till salladen gör du en tuggummirosa bigarråvinägrett som sedan vänds ner i salladen. Du skulle kunna byta ut det svarta riset mot råris eller svart quinoa, men allra vackrast blir den med det mörka svarta riset. Till salladen serverade jag halstrad sejrygg samt gräddfil. Vera fick en variant utan dressing och med olivolja istället. Jag hackade bigarråerna, spenaten och valnötterna mycket smått och serverade maten med fisk samt en stor klick gräddfil. Rätten är lämplig från ett års ålder, då den innehåller spenat. Om du vill göra en vegansk variant byt ut fisken mot stekt tofu och skippa gräddfilen.
4 port.
2,5 dl svart ris
5 nävar ekologisk babyspenat
2 dl valnötter, rostade
3,5 dl bigarråer, urkärnade
1 dl extra virgin olivolja
½ dl vitvinsvinäger
¼ tsk salt
några färska basilikablad

Till servering:

600 gram halstrad sejrygg, skuren i fyra delar
olivolja
salt och nymalen svartpeppar
gräddfil


1. Koka riset enligt förpackning.
2. Torka av fisken med en bit hushållspapper och salta bägge sidor. Låt den vila i kylen i en halvtimme.
3. När riset är klart blandar du det varma riset, spenaten och de flesta av valnötterna i en stor skål. Blanda tills spenaten vissnar en aning.
4. Nu gör du bigarråvinägretten. Blanda ihop en tredjedel av bigarråerna, olivoljan, vinägern och saltet i blender eller med en stavmixer tills du får en slät dressing. (Jag använde mig av blodapelsinvinäger på bilden vilket gav min dressing en nyans av oranget. Jag tycker dock att receptet blir bättre med vitvinsvinäger.) Vänd ner en generös mängd dressing i salladen.
5. Olja in fisken rikligt med olivolja på samtliga sidor och peppra den. Värm en torr stekpanna på hög värme och stek fisken. Börja med att steka skinnsidan. Efter ca 4 minuter (beroende på fiskens tjocklek) sänker du värmen och vänder fisken. Stek den i ytterligare någon minut på den andra sidan, tills fisken är vit och ogenomskinlig.
6. Rör ner de flesta av de återstående bigarråerna i salladen. Smaka av och salta om det behövs. Vänd över salladen på ett stort fat och toppa med de sista bigarråerna, valnötterna och basilikan. Servera genast tillsammans med fisken och gräddfil. Smula gärna över lite getost också om du är på det humöret.

11 kommentarer:

Maria sa...

I love black rice, the nutty flavour is just perfect for salads! This sounds delicious, the combination of ingredients is just perfect!

Pernilla sa...

vilka snygga bilder! det både låter och ser väldigt spännande ut :) jag ska låna ditt recept på sötpotatispinnar nästa gång det är min tur att bjuda kompisarna på 3-rätters (vi är ett gäng som turas om), det lät hur gott som helst!

Ann-Louise sa...

@ Maria: Thank you! Black rice is definately my rice of choice nowadays. Can´t get enough of it!

@ Pernilla: Salladen är lite annorlunda men jag är så himla glad att jag testade receptet, då smakerna funkar väldigt bra ihop. Lycka till med sötpotatisen!

Millas Hälsoblogg sa...

Så gott.
Plockade 10 liter körsbär härom dagen hos en bekant så nu kan man frossa i dessa läckerheter.
Ha en skön sommar

J sa...

Wow, det där ser supergott ut! :)

Maria sa...

Ja, det känns grymt fräscht nu under sommaren :)
Och svart ris, det gillar jag skarpt!

Fröken Dill sa...

Bigaråer i mat - spännande! och snyggt!
Tycker fröken Dill

Ann-Louise sa...

@ Milla: 10 kg! Vilken lycka! Då måste du prova receptet. ;)

Ann-Louise sa...

@ Maria: Svart ris är min nya passion!

@ Fröken Dill: Vanligtvis är jag lite skeptisk till frukt i mat men i det här receptet är det en klockren ingrediens.

tina sa...

Ann-Louise, du är hemskt välkommen till Uppsala och blir min hemmafru hur länge du vill!

Ann-Louise sa...

Hurra! Jag kommer med tåget nästa måndag.