20 juli 2011

Fajitas med ugnsrostad portobellosvamp och äggröra

Till min stora lycka hittade jag nyligen majstortillas på Extreme Food i Göteborg. För er som inte tidigare har ätit nygräddade sådana så kan jag berätta att ni har något vansinnigt gott framför er! Med min majstortillas valde jag att göra fajitas med ugnsrostad portobellosvamp och äggröra. Marinaden ger svampen en fyllig och nästan köttaktig karaktär och tillsammans med äggröran blir dessa fajitas riktigt mättande och goda. Vera åt sin tortilla med färsk majs, äggröra och en massa smör. Om du inte hittar majstortillas med en gång går det bra att öva receptet på vanliga vetetortillas. Rätten blir sjukt god ändå...

4 port.
till marinaden:

½ dl extra virgin olivolja
juicen från 2 lime
½ tsk torkad oregano
½ tsk paprikapulver alt. chipotlepulver
2 vitlöksklyftor, fint hackade
½ tsk flingsalt
nymalen svartpeppar

till fajitas:
6 portobellosvampar
2 gula lökar, skivade
2 paprikor, skivade
10-12 små majs- eller vetetortillas

till äggröran:
4 ekologiska ägg
2 msk mjölk
flingsalt och nymalen svartpeppar

Tvätta och torka svampen. Ta försiktigt bort stammarna – håll hatten i ena handen och med den andra vrider du försiktigt av stammen. Skiva hattarna och släng stammarna. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och täck svampen med den. Låt svampen marineras i minst 30 minuter, gärna längre om du har tid.
Värm ugnen till 200°. Lägg svampen i en ugnsform, täck med aluminiumfolie och grädda i 15 minuter och därefter i 10 minuter utan folie. Medan svampen tillreds i ugnen steker du löken och paprikan på medelvärme i lite olivolja tills den har mjuknat och fått lite färg. Detta tar ungefär 10 minuter. Ta fram en mellanstor skål och vispa ihop dina ägg, mjölk, salt och peppar. Ta fram ytterligare en stekpanna och värm lite olivolja i den. Häll i äggblandningen och rör runt tills äggen är genomstekta. Värm dina tortillas, i ugn eller i stekpanna och håll bröden varma tills allt är klart. Servera dina fajitas med tillbehör som guacamole, salsa, gräddfil, färska tomater eller majs. Jag monterade mina genom att lägga lökblandning i botten. Därefter toppade jag med svamp, äggröra, guacamole, gräddfil och tillslut färska tomater och koriander.

7 kommentarer:

Moma sa...

Portobello är en fantastiskt god svamp och faijtas går ju inte heller av för hackor!

Vilka fina bilder du tar förresten, jag har visst glömt att säga det förut :-)!

Hanna sa...

åh, vad det ser gott ut. dina bilder gör mig verkligen sugen på att pröva rätten!

Matarkivet sa...

Ser ju helt vansinnigt gott ut! Och jag hade aldrig själv kommit på tanken att ha äggröra i tortillas, men det låter gott!

Katarina sa...

Portobello är min favorit :) Härliga bilder!

Ann-Louise sa...

@ Moma: Tack för de snälla orden och det kommer nog fler portobellorecept framöver. :)

@ Hanna: Kul att bilderna väcker aptiten! Prova vetja!

@ Matarkivet: Det var min Brooklynkompis Gary som introducerade mig till ägg i fajitas. Sen dess har jag vart såld på det.

@ Hovkonditorn: Portobello är verkligen bra grejer. :)

Kim sa...

Ojojoj, verkar så gott! varifrån får du alla dina idéer?!

Ann-Louise sa...

@ Kim: Hehe... jag hittar lite här och lite där och blandar ihop allt. :)