22 maj 2011

Marockansk bulgur- och rödbetssallad

Under vår vistelse i NY så utforskade vi nyfiket matutbudet i kvarteren runt vårt Bed & Breakfast. En sen kväll stapplade vi oss till Mimi’s Hummus för att smaka på lite marockansk mat. Denna charmiga lilla restaurang som drivs av en kvinna med rötter i både Israel och Marocko har så mycket mer än bara hummus att erbjuda. På ett mästerligt sätt och i en trivsam lokal kombinerar hon de två matkulturerna. En kväll då vi besökte den så provade vi ljummen hummus gjord på favabönor, aubergineröra med honung på samt en helt ljuvlig bulgur- och rödbetssallad. Till detta serverades oliver, inlagda gurkor och nygräddade pitabröd. Så gott! Salladen hade en perfekt balans mellan salt, sött och hett sting vilket jag har försökt återskapa i mitt recept. Eftersom det är sparrissäsong tog jag även med ett knippe sådant. Om du vill att rätten ska nå fulländning servera den tillsammans med en klick turkisk yoghurt, hummus och nygräddade pitabröd. Och gärna en Red Stripe till…

Marockansk bulgur- och rödbetssallad
3-4 port. beroende på hur mycket tillbehör du har

3 rödbetor
1 knippe sparris
100 g chère
2 dl fullkornsbulgur
½ grönsaksbuljong
1/8 tsk chiliflakes
nymalen svartpeppar
saften från ½ citron
2 msk olivolja
1 dl grovt hackad slätbladig persilja
1 dl grovt hackad citronmellis alt. mynta
nymalen svartpeppar

1. Skala och tärna rödbetorna i mindre bitar på ca 2x2 cm. Lägg dem i en ugnsform, ringla över olivolja och strö över flingsalt och nymalen svartpeppar. Grädda i ugnen i 20 min på 225°.
2. Koka upp vatten till din bulgur tillsammans med buljong, chiliflakes och peppar. Häll i bulgurn och tillaga enligt förpackning.
3. Skölj av sparrisen och bryt av de grova ändarna. Skär dem i mindre bitar. När rödbetorna har varit i ugnen i 20 min tillsätter du sparrisen och rör om. Tillaga grönsakerna i ytterligare 15 min.
4. Blanda ner citronsalt, olivolja, salt, peppar och de färska örterna i den färdigkokta bulgurn. Rör ner grönsakerna och blanda. Smula tillslut över chèvren och servera salladen tillsammans med några citronklyftor som du pressar över.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken fantastisk bild! Röbetor och chevré är ju alltid gott - en spännande kombination med sparris!

karin sa...

my kind of food!

sevendaysaweek sa...

sv: tack så hemskt mycket!

Maria @ Scandi Foodie sa...

I am loving your recipes! This sounds so perfect and I love the addition of beetroot - beautiful flavours!

Ann-Louise sa...

Tack och det glädjer att ni gillar receptet! Jag ska även experimentera fram hummusen på favabönor snart. Jag drömmer om den under nätterna...

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

åh jösses vad gott det ser ut! Med bulgur och rödbetor, chèvre och sparris... YUM! =D

SAn sa...

Gud vad allt ser gott och nyttigt ut. Jättefin blogg! :)