10 april 2011

Italiensk linssoppa


Solen strålar ute och äntligen är vår. Men låt er inte luras… luften är fortfarande kylig och då är det perfekt med en värmande soppa, efter att ha småhyttrat på en solig men kall uteservering. Jag har provat flera olika recept på linssoppor och detta är helt klart min favorit. Råriset ger rätten ett härligt tuggmotstånd medan palsternackan gör den mild och söt. Men vad som verkligen lyfter soppan till skyarna är den obligatoriska rivna parmesanosten samt olivoljan som du måste toppa soppan med. Gott, nyttigt och enkelt!

4 stora eller 6 mindre skålar

2 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2,5 dl torkade gröna linser (avsköljda och rensade)
1 lagerblad
½ tsk torkad timjan
1 morot, tärnad
1 palsternacka, tärnad
2 selleristjälkar, tärnade
6 champinjoner, tärnade
1 purjolök, tunt skivad (vita och ljusgröna delen)
2 l grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater
1,5 dl råris
salt och peppar
riven parmesanost
extra fin och god olivolja

Börja med att hacka alla dina grönsaker. Bitarna ska vara tillräckligt små för att enkelt få plats på en sked när soppan ska ätas.
Värm olivolja i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt löken och låt den stekas utan att ta färg i 6-8 min. Häll i vitlöken och fräs den i ca 30 sek.
Nu är det dags att tillsätta morötter, palsternacka, selleri, purjo och champisar. Stek alltsammans i ytterligare 2-3 min. Därefter tillsätter du linser, råris, buljong, tomater, lagerblad och timjan.
Koka upp soppan, sänk värmen och låt den småputtra i ca 40 min, tills linserna och råriset är genomkokta. Om du har möjlighet, laga gärna soppan ett par timmar innan den ska serveras . Låt den stå på svag värme så får smakerna utvecklas ännu mer.
Innan du serverar soppan fiska upp lagerbladet, salta och peppra. Toppa soppan med riven parmesanost, ringla över en riktigt god olivolja och servera.

2 kommentarer:

Anonym sa...

mmmm, den här soppan är ljuvlig!!

kram a

Tove sa...

Provade den för några dagar sen. Väldigt matig och kanongod! :)