19 april 2011

Morotsdinkelplättar för små


När jag var liten stekte min mamma pannkakor till mig och min bror varenda morgon. Min bror tålde inte mejeriprodukter så bra och pannkakorna var min mammas sätt att få i honom (och mig) kalcium. Till vardags åt vi dem rakt upp och ner, utan något till. Men på helgerna, till vår enorma glädje fick vi socker på pannkakorna. Nu har jag börjat föra mitt pannkaksarv vidare till Vera. Istället för att ge Vera pannkakor till frukost få hon plättar till mellanmål eller lunch. Följande variant har smaksats med rivna morötter och äpple för att ge plättarna naturlig sötma, vitaminer och fibrer. Om du får några plättar över så frys gärna in dem med bakplåtspapper emellan. De tinar snabbt upp och är perfekta att ha till hands om ens lilla kompis plötsligt skulle bli vrålhungrig när man är på språng. Plättar är lämpliga att ge från 8 månaders ålder.

14 st

2 ägg
1 dl dinkelmjöl, siktat
2 dl mjölk
1 dl rivna morötter
½ rivet äpple
en nypa äkta vaniljpulver

Knäck äggen i en skål och vispa ihop. Häll i hälften av mjölken, mjölet, morötterna, äpplet och vaniljpulvret. Vispa till en jämn smet och häll därefter i resten av mjölken. Grädda plättarna i lite rapsolja i ett plättlagg eller stekpanna på bägge sidor.

11 kommentarer:

Johannes sa...

Mmmmmm! Sådana vill jag ha!

Ann-Louise sa...

@ Johannes: Det ska vi nog kunna fixa. :)

SARA sa...

Sådana här kommer jag och Vilgot att mumsa på under dagens lekpklatsutflykt. Blenda får tyvärr bara titta på avundsjukt ett par månader till..

Eleonor sa...

Pannkakor är ju perfekt utflyktsmat! Fast jag tycker det är så tråkigt att stå och steka så jag har gjort ungspannkaka med kassler och den var lika god kall. Brukar ha vetemjöl och lite rågmjöl. Kanske skall prova dinkelmjöl och lägga i lite morötter och äpple...

Mikkan sa...

Men mums! Har du en sån fin plättlagg som gör hjärtan alltså? Vill ha! :D

Anonym sa...

❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤!
xxox/ ulrika

Ann-Louise sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ann-Louise sa...

@ Sara: Sötaste lilla Blenda! Jag lovar att komma med en mängd recept framöver som hon kan få smaka på när hon har tröttnat på mjölk.

@ Eleonor: Ugnspannkaka är toppen!

@ Mikkan: Jag köpte mitt hjärtplättlagg när jag var gravid och älskar att grädda plättar i det. :)

@ Ulrika: ❤!

Madeleine sa...

men åh hjärtpannkakor liksom! min lilla tuva är 8 månader och kan jag ge det till henne då?

Ann-Louise sa...

@ Madeleine: Absolut! Tänk bara på att inte tillsätta salt eller socker samt att inte steka dem för hårt. Lycka till!

Malin sa...

Fina hjärtan! :) Och gott med plättar, får mig alltid att tänka på min fina farmor.