7 juni 2015

Muhammara med soltorkade tomater och bönor

Som ni kanske har märkt så älskar jag röror. Jag har alltid minst en stående i kylen, redo toppa mackan med, doppa grönsaker i, eller förhöja en sallad med. Muhammara är en het paprikaröra som härstammar från Aleppo, Syrien. Röran serveras ofta tillsammans med andra meze såsom baba ganush, tabboulleh och hummus. Basen består av rostad paprika, valnötter, citron och kryddor. Vanligtvis blandar man även i brödsmulor eller bönor.

Jag åt röran otaliga gånger i Istanbul och fullkomligt älskar hur den både är het och söt samt har en djup och fyllig smak. Du kan antingen mixa den helt slät, vilket jag föredrar eller behålla ganska mycket struktur. För att göra röran mer proteinrik och förhöja sötma ytterligare har jag gjort en variant med cannellinibönor och soltorkade tomater i.

Lek runt med röran och testa gärna att göra den med andra bönor, olika nötter eller varför inte en nötfri variant med solroskärnor. Jag rostade både paprikorna och valnötter dagen innan. På så vis blev röran klar på ett ögonblick. Den håller sig i kylen i upp till 3-4 dagar och ska serveras rumstempererad. För en barnvänlig variant minska eller uteslut cayennepepparn.

ca 4 dl
3 stora röda paprikor (700 g)
125 g valnötter
20 g soltorkade tomater
1 stor vitlöksklyfta
1 ½ dl vita bönor, ex. cannellini
rivet skal och juice från 1 ekologisk citron
½ dl extra virgin olivolja
2 tsk äppelcidervinäger
1/2 tsk rökt paprikapulver
ca 1 krm cayennepeppar (beroende på hur het röra du vill ha)
1 tsk spiskummin
flingsalt

Gör så här:
Rosta paprikorna hela högst upp i ugnen på grilleffekt tills alla sidor är nästan helt svarta. Låt dem svalna i en skål som du täcker med plastfolie. Dra därefter av skalet och plocka bort kärnorna.
Blötlägg tomaterna i en dl kokhett vatten i 30 minuter. Krama ur vätskan och lägg tomaterna åt sidan. (Vätskan kan du spara och ha som grund i en soppa.)
Rosta valnötterna i mitten av ugnen på 180° i 7-10 minuter. Passa den noga så att de inte bränns vid. Låt svalna.
I en blender eller matberedare mixa vitlöksklyftan så att den hackas sönder. Tillsätt övriga ingredienser och mixa ihop tills du får en slät massa. Smaka av med salt och cayennepeppar. Häll över röran i en skål, ringla över lite olivolja och servera. Röran håller sig i kylen i upp till 3-4 dagar.

9 kommentarer:

Stina sa...

Hej!
Vill bara säga tusen tusen tack för en fantastisk blogg!!!!!
Vilken skatt! Jag håller på att läsa mig igenom och är glad att jag fortfarande bara kommit till april 2012, hehe. Har redan sparat ner många recept som ska provas, både till mig och min bebis. Perfekt.
Fantastiskt fina bilder du tar, och så inspirerande och kul mat.
Du förgyller mina amningsstunder ;)

Ha en fantastisk dag i dag!
Stina

Ann-Louise sa...

@ Stina: Tusen tack för dina vänliga ord! De gick rakt in i hjärtat och påminner mig om varför jag har denna blogg och lägger ner så mycket tid på den. Jätteroligt att höra att den uppskattas och hoppas att du blir nöjd med rätterna du provar. :)

beata sa...

dina mattips alltså <3

Kim sa...

Ibland gör jag en latmansvariant: mixar avjar och valnötter :)
Men det blir nog ännu godare och bättre med din variant!

Charlotta Ljungblad sa...

Ok, jag dör. Måste provas asap!

Gabriella sa...

Mmmhh jag älskar också röror! Det är så kul att det går att variera helt beroende på vilken smaksättning man är sugen på! :)

Anonym sa...

hej! jag har en nötallergiker till son (han kan äta mandlar men det är också allt. fröer går ju bra också) - vad skulle du ersätta valnötterna med?

mvh
Frida

Anonym sa...

ber om ursäkt - såg ju nu att du skrivit solroskärnor i receptet!

/Frida

Unknown sa...

Jag älskar denna röra! Tack så jättemycket för receptet, har använt det nästan varje vecka sedan du publicerade det!

Sedan en tid tillbaka lever jag en HCLF-vegansk livsstil. Det går ju inte särskilt bra ihop med ett dagligt intag av olivolja och nötter, så jag skippar helt enkelt de delarna av receptet och använder lite mer bönor, samt en skvätt vatten, istället. Fungerar finfint!

Om du har några HCLF-veganska recept liggandes, så har jag önskemål om att få ta del av dem. c:

Tack för en fin blogg, kramar!