15 juni 2015

Glutenfri jordgubbsexplosion med vaniljyoghurt

Studiedag på förskolan idag innebar att jag fick hjälp i köket när det skulle bakas jordgubbskaka. Det är långt ifrån enkelt att baka med två ivriga minikockar. Men med lite tålamod och smarta knep så går det. Lösningen den här gången blev att ge Vera och Allan den viktiga uppgiften av att skära jordgubbar i mindre bitar, samtidigt som de fick provsmaka så mycket de ville.

Jag älskar den här kakan. Dels för att den är glutenfri, vilket innebär att alla mina glutenintolleranta vänner kan frossa i den och dels för att den känns både frisk och lagom söt. Kakan får en karamellaktig sötma från både honung och kokossocker och ytan blir härligt seg. Jag kunde inte motstå att även ge den lite crunch i form av solroskärnor. Efterrätten toppades med en klick vaniljyoghurt men du skulle lika gärna kunna servera den med vispad grädde eller vaniljglass. Nu kvarstår bara frågan om jag ska baka den här igen till midsommar eller pannkakstårta med jordgubbar...


1 dl kokosmjöl
2 ½ dl glutenfri havregryn (eller vanlig om du inte är glutenintollerant)
½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
¼ tsk salt
1 msk naturella solroskärnor
¾ dl fil
3 msk kokosolja, smält
4 ekologiska ägg
1 dl honung
½ l färska jordgubbar, skurna i bitar
2 msk kokossocker

Vaniljyoghurt
2 ½ dl turkisk yoghurt
½ tsk vaniljpulver
ett par msk lönnsirap (beroende på hur söt du vill ha yoghurten)

Gör så här:
Värm ugnen till 175 °. Klä botten av en rund kakform (med avtagbara kanter) med bakplåtspapper. Smörj in sidorna med lite kokosolja. I en stor skål bland ihop de torra ingredienserna förutom kokossockret. I en annan stor skål vispa ihop de blöta. Häll i de torra i de blöta och röra ihop allt till en jämn och lös smet. Rör ner 2 ½ dl jordgubbarna. Häll smeten i kakformen och jämna till ytan. Strö över kokossockret och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna i minst 15 minuter. Ta loss kanten av formen och dra av bakplåtspapperet från kakans undersida. Lägg kakan på ett fat och dekorera med de resterande färska jordgubbarna. Pudra över lite kokosmjöl och servera tillsammans med vaniljyoghurten.

1 kommentar:

Sandras Matkrypin sa...

Mums va gott! Den här kakan vill jag testa i sommar :) Tack för recept!