31 maj 2015

Heta tofuspett med korianderlimesås

Om ni minns så har jag nyligen börjat ett nytt kapitel i mitt liv - som friluftmänniska! Det var min svägerska som tog med mig på min första vandring (md övernattning i tält!) och sedan den gången är jag hooked.

Min senaste vandring var i de förtrollande vackra bokskogarna i Halland. Väderleksrapporten förutspådde regn. Ingen grillen med andra ord. Jag var ändå sugen på att ha grillat med mig. Lösningen var att tända på grillen dagen innan och ladda matlådan istället.

Oavsett om du äter den här rätten direkt från grillen eller dagen efter så är den sjukt god. Hemligheten är såsen - syrlig, frisk och alldeles ypperlig! Tillsammans med spetten och quinoa får du en lätt sommarrätt som är som gjord antigen för lata sommardagar eller en tur i skogen. Såsen håller sig i kylen i upp till 4 dagar.

Tid : 60 minuter

8 spett

ca 300 g fast tofu, naturell
1 zucchini
2 rödlök
2 röda paprikor
2 msk sesamolja
2 msk japansk soja
ca 1 krm cayennepeppar
1 vitlöksklyfta, finhackad
8 träspett

Korianderlimesåsen
ca 1 ½ dl

1 liten vitlöksklyfta, skalad
2 dl färsk koriander
½ avokado
2 msk extra virgin olivolja
juice och rivet skal från 2 lime
3 msk tahini
ca 4 msk vatten
2 tsk lönnsirap
½ tsk malen spiskummin
smaka av med salt och nymalen svartpeppar

Till servering: Quinoa och rostade sesamfrön att strö över.


Gör så här:
SPETT: Blötlägg träspetten i en timme. Pressa överflödig vätska ur tofun genom att försiktigt pressa den mellan två stora bitar hushållspapper eller en handduk. Skär tofun i kuber 2 x 2 cm. Skär rödlöken och paprikan i större bitar. Blanda ihop soja, olja, cayennepeppar och vitlök i en plastpåse. Lägg i tofu och grönsaker och blanda ihop väl. Marinera i minst 20 minuter. Koka quinoan enligt förpackningen. Skiva zucchinin till lång tunna strimlor med hjälp av en mandolin. Blanda ihop dem med lite olivolja, salt och peppar. Trä tofu och grönsaker på spetten. Grilla på medel värme tills grönsakerna genomstekta.

SÅS: Hacka vitlöken i en blender. Tillsätt koriander och kör i någon minut. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda tills du får en jämn, slät och krämig sås. Smaka av med salt och peppar. Tunna ut med lite vatten tills du får önskad konsistens.

Servering: Ringla över sås på spetten och toppa med rostade sesamfrön och färsk koriander. Servera omgående tillsammans med quinoa och resten av såsen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Låter fantastiskt gott! Vad skulle du rekommendera som alternativ till lönnsirapen (har inte det hemma och vill gärna undvika att köpa på mig ingredienser som jag sällan eller aldrig använder bara för några teskedar)

Ann-Louise sa...

@ Anonym: Tack! Du kan byta ut lönnsirapen mot honung eller agavesirap. Hoppas att du kommer att gilla rätten. God spis!