10 maj 2015

Glutenfri blåbärs- & citronkaka

En arbetskamrat till mig fick nyligen reda på att han antagligen är glutenintolerent. Beskedet kom efter en längre tids smärta och besvär. För att muntra upp honom och alla andra glutenintolerenta där ute tänke jag bjuda er på en väldigt saftig och sötsyrliga kaka som liknar en slags blandning mellan en sockerkaka och cheesecake.

I smeten använder jag glutenfritt bovete- och mandelmjöl. Den sistnämnda bidrar både med sötma och gör kakan, tillsammans med yoghurten väldigt saftig. Ursprungsreceptet kommer härifrån och blåbären skulle kunna bytas ut mot antingen rabarber, plommon, hallon, jordgubbar eller varför inte en kombination av alla möjliga frukter? Tyvärr så tål inte Allan kakan men jag håller på och testbakar olika nötfria varianter och lovar att återkomma med resultatet.

10 bitar


400 g blåbär
1 1/2 dl rårörsocker
1 tsk vaniljpulver
zest från 1 citron
2 msk potatismjöl

175 g mandelmjöl
100 g bovetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk vallmofrön
½ tsk salt
100 g smör
1 ½ dl honung eller lönnsirap
2 citroner, rivet skal och juice
3 ekologiska ägg, separerade
3 dl turkisk yoghurt (ca 10%)

Gör så här:
Värm ugnen till 175°. Koka ihop blåbär, rårörsocker, vaniljpulver, citronzest och potatismjöl. Sänk värmen och låt puttra i ca 5 minuter. Låt svalna. Blanda ihop mandelmjöl, bovetemjöl, bakpulver, vallmofrön och salt i en skål. I en annan skål vispa ihop smör, honung och citronzest med hjälp av en elvisp tills du får en krämig massa. Häll ner äggulorna och fortsätt vispa i ytterligare någon minut. Tillsätt mjölblandningen och rör ihop smeten. I en liten skål blanda ihop yoghurt och citronjuice och ställ åt sidan. Gör rent din elvisp. I en ren skål vispa äggvitorna till ett hårt skum (skål och vispar måste vara fettfria). Vik försikigt ihop äggvitor, yoghurt och kaksmet med hjälp av en slickepott (smeten kommer att vara ganska tjock). Klä en 22-cms kakform med ett bakplåtspapper som du viker upp över kanten. Häll ner blåbärssylten i botten. Täck sylten försiktigt med kaksmet. Grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter eller tills toppen har fått en gyllenbrun färg och kakan är genomgräddad. Låt svalna i minst 30 minuter innan du vänder kakan upp och ner på en tallrik eller ett tårtfat. Ta av formen och dra forsiktigt bort pappret. Pudra gärna kakan med lite kokosmjöl före servering.

Inga kommentarer: