28 september 2014

Pumpascones med torkade tranbär


Nästa gång du bakar scones prova att byta ut din vanliga degvätska mot pumpapuré. Smaksatt med vanilj, kanel och lönnsirap får sconesen en mild sötma som sitter fint efter en kylig höstpromenad. Sconesen är nöt- och laktosfria. Dessutom är de ett väldigt enkelt sätt att få barnen att äta pumpa på. För ett veganskt alternativ byt ut gheen mot kokosolja. Toppa gärna dina scones med smör och västerbottenost eller jordnötssmör och lite honung ringlat ovanpå. Butternut squash är fylld med nyttigheter som A-, C- och E-vitamin, kalium, magnesium och fibrer. Dessutom får du i dig järn från pumpakärnorna och C-vitamin från tranbären.

8 st
Tid: 25 min (+ 1 timme för tillagning av pumpapuré)


5 dl siktat dinkelmjöl
2 ½ dl pumpapuré gjord på butternut squash
50 g ghee, smält
1 msk chiafrön
1 msk lönnsirap
½ dl rostade pumpakärnor
½ dl torkade tranbär
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
½ tsk kanel
¼ tsk salt


Gör så här:

Värm ugnen till 180°. Blanda ihop mjöl, bakpulver, kanel, vanilj och salt. Tillsätt tranbär och pumpakärnor och blanda väl. I en annan skål rör ihop pumpapuré, ghee och lönnsirap. Häll ner de blöta ingredienserna i de torra. Blanda ihop försiktigt med dina fingerspetsar tills du får en klippig deg. Överarbeta inte degen. Mjöla ett bakbord.

Häll ut degen på bakbordet och forma den till en stor rund och platt puck, ca 5 cm tjock. Dela pucken i 8 tårtbitar med hjälp av en kniv. Lägg bitarna på en bakplåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills sconesen har fått fin färg och är genomgräddade. Låt svalna ett par minuter och servera!

7 kommentarer:

Kim sa...

Bakar sällan scones, men vad sugen jag blev nu! Och snygga är de också.

Sara på Vardag.nu sa...

Sällan skådat så snygga scones!

Ann-Louise sa...

@ Kim: Då måste du prova dessa vetja!

@ Sara: Man tackar och bugar. :)

Moma sa...

Men hallå, hur gott ser inte det där ut?!!

Sofia sa...

Hej! Låter väldigt gott, en tanke bara: varför inte tipsa även om andra sorters pumpa än butternut som är så väldigt hajpad? Den är en värmekrävande pumpavariant som inte odlas utan varmt läge/växthus här i Sverige. Däremot kan vi odla massor av goda vintersquashar och pumpor här som klarar större delen av landets klimat utmärkt!

Anonym sa...

Spännande fråga Sofia! Skulle du kunna tipsa om vad dessa mer klimatvänliga varianter heter så att jag vet vad jag ska fråga efter i mataffären? Butternuten är ju så lätt att få tag på och lagom stor/tung för att släpa hem :-) Tack på förhand!

Anonym sa...

Sagolikt fina scones som låter riktigt goda :)! Hoppas du får en fin helg Ann-Louise!