10 september 2014

Äntligen!

Helrostad blomkål har jag haft på min ”att-göra-lista” länge. Riktigt länge. I lördags köpte jag med mig ett berg med grönsaker hem från Bondens marknad. Äntligen blev det dags. Jag skulle laga Sarah Bs Whole Roasted Tandoori Cauliflower with Mint Chutney. Succé för mig!

I receptet börjar man med att göra en egen tandoorikryddblandning som man rör ihop med yoghurt. Därefter marinerar man blomkålshuvudet i minst en timme men gärna upp till 12 timmar. Yoghurten hjälper till med att binda ihop kryddorna och syran gör grönsaken mörare. Resultatet blir en kryddstark och ståtlig rätt där grönsaken otvivelaktigt står i centrum. Kryddorna som används har antiinflammatoriska egenskaper, sänker blodtrycker samt innehåller mängder med vitaminer och mineraler. Sarah har skrivit en utförlig sammanfattning som jag kan rekommendera.

Jag fullkomligt älskade myntachutneyn som serverades till. Både syrliga och friska smaker kombineras och balanserar de heta kryddorna. Rätten är lätt som en plätt att laga och om du marinerar blomkålshuvudet dagen innan så hinner du få ihop middagen snabbt och enkelt. Jag och min mamma åt blomkålshuvudet tillsammans med quinoa, kikärter och sötpotatishummus. Maten var fortfarande lite för stark för kidsen som istället fick piffbiffar.

Sarah Bs Tandoorikryddblandning

4 g / 2 tsk chili (eller cayenne)
4 g / 1 msk kardemumma (malen eller frön)
20 g / 4 msk spiskumminfrön
11 g / 2 msk korianderfrön
½ hel muskotnöt, malen
15 g / 2 msk malen gurkmeja
5 g / 2 tsk hela nejlikor (jag gillar inte nejlika och uteslöt detta)
2-3 stänger / 15 g kanel
15 g / 2 msk paprikapulver

Gör så här:

Lägg samtliga ingredienser förutom gurkmeja och paprikapulver i en kaffekvarn eller mortel och mixa tills de blir till pulver. Tillsätt gurkmeja och paprika. Förvara blandningen i en glasburk svalt och mörkt. Kryddorna håller sig i upp till 6 månader.

Whole Roasted Tandoori Cauliflower with Mint Chutney
4-6 port.

1 stort blomkålshuvud, väl avsköljd, blad borttagna

Tandoorimarinad
4 vitlöksklyftor
1 msk finhackad ingefära
1 msk tandoorikryddblandning
juice från 1 citron
1 tsk havssalt
120 ml turkisk yoghurt (veganer kan använda soyayoghurt eller kokosgrädde)

Gör så här:
Mortla ihop vitlök och ingefära till en massa. Tillsätt tandoorikryddblandning, citronjuice och salt och mortla ihop. Vik ner yoghurten. Täck samtliga sidor (även undersidan) av blomkålshuvudet med marinaden. Låt vila i kylen i minst en timme eller upp till 12 timmar. Värm ugnen till 200°. Grädda i mitten av ugnen på en bakplåt klädd med bakplåtspapper i ca 45-60 minuter eller tills grönsaken är genomgräddad. Toppa med färsk koriander och ringla över lite olivolja. (Jag toppade även min med färsk lila blomkål.) Servera omgående tillsammans med quinoa, kikärter och mint chutney.

Mint Chutney
ca 2 dl sås


5 dl löst packade färska myntablad
2 ½ dl löst packad färsk koriander
1 schalottenlök
½ röd chili, finhackad (kan uteslutas)
juice från 1 lime
0,75 dl yoghurt (veganer kan använda soyayoghurt eller kokosgrädde)
1 msk extra virgin olivolja
ett par nypor havssalt
1 msk rå honung

Gör så här:
Blanda ihop samtliga ingredienser i en blender eller med en stavmixer tills du får en grov sås som likar pesto. Smaka av och justera kryddningen om så skulle behövas. Chutneyn håller sig i upp till 5 dagar i kylen.

8 kommentarer:

Martina sa...

Men jisses vad gott det ser ut!

Ann-Louise sa...

@ Martina: Laga den vetja! Du kommer att tacka dig själv. :)

Anonym sa...

Åh, jag gjorde denna rätt när den var hyfsat nybloggad på MNR...men hör och häpna var jag inte helt förtjust..Men jag blir helt klart sugen på ett testa igen!

//Emma

Ann-Louise sa...

@ Emma: Jag upplevde att rätten behövde lite extra sötma vilket den fick av sötpotatishummusen. Prova den igen med detta till och berätta gärna vad du tyckte!

Mat för en dam sa...

Ojojo vad gott!!!!

Sandras Matkrypin sa...

Detta låter ju supersmarrigt! Spännande, annorlunda och gott :)

Moma sa...

Jisses, ja, ståtlig var rätt beskrivet, det ser vansinnigt gott ut!

Peasyeasy sa...

Låter supergott! Älskar rätter där grönsakerna verkligen får stå i fokus, så detta ska jag definitivt testa!